Femeile care fumează două pachete de ţigări pe zi sunt cu 21% mai expuse la apariţia hipertensiunii arteriale, arată un studiu efectuat la Şcoala de Medicină din Harvard. Femeile care fumează mai puţin, nu sunt chiar atât de expuse, dar şi cele care fumează doar un pachet pe zi sunt predispuse la hipertensiune.

Studiul a fost efectuat pe 28.236 femei, timp de 10 ani. În urma studiului, s-a constatat că 30% dintre femeile participante la studiu sufereau de hipertensiune la sfârşitul cercetării. În acelaşi timp, femeile care fumau 15 ţigări pe zi erau cu 11% mai expuse la hipertensiunii.
Femeile fumatoare au risc mare de hipertensiune
Cele care fumau sub 15 ţigări pe zi aveau, surprinzător, un risc de doar 4% de a dezvolta hipertensiune arterială. Nu se ştie dacă atunci când cineva renunţă la fumat, scapă şi de riscul de hipertensiune. Se ştie însă, că hipertensiunea duce la infarcturi şi la decese din cauze cardiovasculare.

Pe lângă faptul că se ştia că fumatul provoacă cancerul şi boli cardiovasculare, acest studiu a arătat încă o afecţiune provocată de tutun.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment