În ultimul timp tot mai multe cazuri de HVB se întîlnesc la tineri de 13 - 15 ani, tot mai des primul act sexual si primul drog consumat coincid cu cifra 13. Pentru sute de tineri cifra diavolului devine într-adevar fatala, aducînd împreuna cu îmbratisarile si sarutarile infectarea cu sifilis, SIDA si HVB.

Nenorocirea a venit odata cu cresterea numarului de narcomani si a persoanelor cu purtare amorala în rîndul celor mai tineri.

23% se îmbolnavesc de HVB în cazul întrebuintarii pe cale parenterala a drogurilor prin intermediul unei singure seringi, folosite în grup. Boala la ei decurge în forme mult mai grave, deoarece orice drog e aidoma unei otravi pentru ficat, el distrugînd celulele lucratoare - hepatocitele. Cînd ele mor, ficatul nu îsi mai îndeplineste functia de principal laborator chimic al organismului si în sînge nimeresc substante neprelucrate, toxine.
HVB si narcomania
Acestea duc la adevarata catastrofa - concomitent se pot dezvolta procese inflamatorii în creier, rinichi, apare uremia. Persoana cade în coma, care în majoritatea cazurilor are un sfîrsit letal.

Cea mai efectiva metoda de iradicare a maladiei este vaccinarea. Pîna ce în republica nu este posibila o vaccinare totala, fara plata a populatiei. Puteti sa luati initiativa în mîinile d-voastra si sa va vaccinati singuri sau copiii, platind vaccina si procedura într-o institutie curativ-profilactica.

Sunteti pur si simplu dator sa va vaccinati, daca faceti parte din grupurile de risc: lucratori medicali, care lucreaza întrînd în contact cu sîngele, membrii familiei, unde este un bolnav de hepatita sau un purtator de virus, bolnavii, ce des sunt supusi interventiei chirugicale.

Trebuie sa cunoasteti ca virusul ce provoaca HVB se deosebeste printr-o agresivitate înalta si rezistenta la diferite actiuni. Actiunea lui în plazma sangvina la T 30 - 320 C se poate pastra timp de 6 luni.

Pentru infectare este destul 0,0000001 ml plazma ce contine acest virus. Aceasta e de o mie de ori mai putin decît în cazul molipsiri de SIDA.

Aceste calitati îi permit o mare raspîndire în natura. Astazi pe Pamînt, unde locuiesc mai bine de 5 miliarde de oameni, infectate cu HVB sunt 2,5 miliarde - adica aproape jumatate din populatie. Anual de aceasta maladie mor mai mult de 2 milioane de oameni.

Ocupa I loc în lume din infectiile grave dupa gradul de raspîndire, iar ca cancerogen, soldîndu-se cu cancer al ficatului, locul II dupa tutun, care duce la cancerul plamînilor.

Dupa cum am mentionat mai înainte, ficatul are un rol foarte important, aparte în organismul nostru.

Orice otrava oricît de gustoasa nu am mînca, cît alcool nu am bea, el fara ropot v-a primi lovitura si îsi va îndeplini, pentru a cîta oara, rolul unei statii puternice de filtrare.

Dar sa experimentati asupra sanatatii dumneavoastra nu face. Renuntati la idea de a gusta sticla faramitata, a lua vre-un pahar-doua de benzina sau o cantitate enorma de alcool.

Tineti minte: ficatul, pe cît e de puternic, pe atît e si de sensibil. O maladie serioasa, cum ar fi si HVB, foarte repede duce la un final tragic. Operatiile sunt un lucru foarte complicat, iar transplantul acestui organ se face chiar mai rar, decît transplantul la inima.

Asa ca tineti minte pentru totdeauna: ficatul e unul si pentru toata viata. (Nelli TRIGUB, medic igienist, Nr.26 Buletin informativ al Centrului de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate "Sanatatea")

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment