Unul din factorii principali ce cauzează cancerul, dar care poate fi evitat, este consumul de tutun. Potrivit aprecierilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 40 la sută din cazurile de cancer pot fi prevenite prin renunţarea la fumat, adoptarea unui mod activ de viaţă şi o alimentaţie sănătoasă.

Aproximativ 700 milioane de copii, aproape jumătate din copiii din întreaga lume, inspiră fum de ţigară, în special acasă. Tumorile la copii constituie pînă la 3% din numărul total de tumori întîlnite la om. Majoritatea tumorilor maligne la copii – pînă la 75%, sînt congenitale. Riscul apariţiei unei tumori maligne la copil este de două ori mai mare la mamele care fumează sau respiră fum de ţigară în perioada sarcinii.
Aproape jumatate din copiii din intreaga lume inspira fum de tigara
Cercetările medicale au arătat că, copiii cu părinţi fumători suferă mai des de bronşită acută şi cronică, de traheită, laringită, faringită, de pneumonie şi, în general, ei ajung să fie internaţi mai des în spital. Aceasta se explică inclusiv prin faptul că părinţii fumători tuşesc mai mult, ceea ce favorizează răspîndirea microbilor şi, totodată, fumul are un efect iritant asupra căilor respiratorii ale copiilor. (Nord-press)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment