Se observă deseori la copii care îşi imită părinţii în lipsa acestora, fumând mai multe ţigări. Intoxicaţia se datorează nicotinei, o substanţă care este deosebit de toxică pentru copii (greutate mai mică, sensibilitate mai mare). Mai rar intoxicaţia se întâlneşte la adultul care a fumat mai multe ţigări într-un timp scurt.
Intoxicatia cu nicotina (tutun)
Imediat după fumat, copilul prezintă paloare, tremurături, transpiraţii, dureri de cap, ameţeli, greţuri cu sau fără vărsături, diaree, greutate în respiraţie. Găsirea corpului delict (ţigări, mucuri de ţigară, fum de ţigară) confirmă, de cele mai multe ori, natura intoxicaţiei. De menţionat că pe lângă nicotină se mai adaugă şi efectul oxidului de carbon rezultat din arderea ţigării.

Nu există un antidot pentru nicotină. Copilul va fi scos la aer curat, i se va da un ceai dulce de tei sau muşeţel sau ceai chinezesc, suc de lămâie. Dacă prezintă tremurături, agitaţie i se va da un calmant. Dacă este nevoie se va proceda şi la respiraţie artificială până la sosirea medicului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment