Se observă deseori la copii care îşi imită părinţii în lipsa acestora, fumând mai multe ţigări. Intoxicaţia se datorează nicotinei, o substanţă care este deosebit de toxică pentru copii (greutate mai mică, sensibilitate mai mare). Mai rar intoxicaţia se întâlneşte la adultul care a fumat mai multe ţigări într-un timp scurt.
Intoxicatia cu nicotina (tutun)
Imediat după fumat, copilul prezintă paloare, tremurături, transpiraţii, dureri de cap, ameţeli, greţuri cu sau fără vărsături, diaree, greutate în respiraţie. Găsirea corpului delict (ţigări, mucuri de ţigară, fum de ţigară) confirmă, de cele mai multe ori, natura intoxicaţiei. De menţionat că pe lângă nicotină se mai adaugă şi efectul oxidului de carbon rezultat din arderea ţigării.

Nu există un antidot pentru nicotină. Copilul va fi scos la aer curat, i se va da un ceai dulce de tei sau muşeţel sau ceai chinezesc, suc de lămâie. Dacă prezintă tremurături, agitaţie i se va da un calmant. Dacă este nevoie se va proceda şi la respiraţie artificială până la sosirea medicului.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment