Adolescenţii care fumează sau ale căror mame au fumat în timpul sarcinii prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme de auz sau de înţelegere a cuvintelor, relevă un studiu efectuat la Universitatea Yale, SUA. Studiul a fost făcut cu participarea a 67 de adolescenţi.
Fumatul afecteaza auzul
După ce aceştia au fost supuşi la anumite investigaţii, s-a observat că aceştia interpretau cu dificultate sunetele atunci când erau distraşi. Mai mult, analizele imagistice făcute creierelor adolescenţilor au scos la iveală modificări pe care le suferise materia albă, responsabilă de transmiterea informaţiilor.

Cu alte cuvinte, cantitatea de materie albă din creier era mult mai mare decât în mod normal. Cercetătorii cred că această creştere a cantităţii este cauzată de expunerea creierului la nicotină. Tot în cadrul studiului, copii cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani au fost rugaţi să identifice anumite cuvinte în timp ce erau distraşi de o imagine. Băieţii care fumau au avut rezultate cu 8% mai slabe decât nefumătorii.

În categoria celor cu rezultate slabe au intrat şi cei ale căror mame fumaseră în timpul sarcinii. În cazul fetelor, diferenţa a fost de 6%. Faptul că nicotina afectează materia albă din creier este ceea ce stă la baza pierderii auzului în cazul fumătorilor, susţin cercetătorii americani.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment