Ciclul menstrual poate fi cheia succesului pentru femeile care doresc să se lase de fumat, conform unui nou studiu.

Potrivit studiului, realizat de oameni de ştiinţă din cadrul Universităţii din Minnesota, SUA, şansele de reuşită în cazul renunţării la ţigări sunt mult mai mari atunci cînd decizia este pusă în practică înainte de ciclul menstrual şi nu după. Cercetătorii au explicat că hormonii sexuali au un rol important în acest proces, întrucît pot influenţa rapiditatea cu care nicotina este înlăturată din sînge.
fumat la femeiNoul studiu ar putea explica de ce femeile fumătoare tind să-şi aprindă mai multe ţigări în anumite momente ale lunii. În cadrul experimentelor, 100 dintre cele 200 de voluntare au fost rugate să încerce să renunţe la fumat în timpul etapei foliculare a ciclului - perioada dintre menstruaţie şi ovulaţie.

Celelalte au fost îndemnate să renunţe în faza luteală, durata dintre ovulaţie şi următorul ciclu. După 30 de zile, doar două dintre cele 10 femei care au renunţat la fumat în etapa foliculară au rămas nefumătoare. Opt din 10 au fumat cel puţin o ţigară. În celălalt grup, rata succesului a fost de patru din 10.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment