Anual, peste 5,4 mln de oameni decedeaza în lume din cauza cancerului de plamîni, maladiilor cardiovasculare şi altor boli atribuite fumatului.

Daca nu se vor întreprinde masuri concrete pentru a stopa pandemia de tabagism, catre anul 2030 aceasta cifră va fi de 8 mln.
Actualmente consumul de tutun in lume ocupa locul doi in totalitatea cauzelor de deces
Conform datelor Organizatţei Mondiale a Sănătaţii, actualmente consumul de tutun în lume ocupa locul doi în totalitatea cauzelor de deces, iar fumatul constituie factorul de risc al cel puţin șase din cele opt cauze principale ce duc la deces.

Statisticile mondiale mai arată că, la nivel global, numărul tinerilor care fumează este în continuă creştere, această situaţie fiind caracteristică şi pentru Republica Moldova.

Conform unui studiu efectuat de Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, 15% din elevii în vîrsta de 13-15 ani fumează, 9 la sută dintre aceştia fiind fete. Din numarul total de respondenţi, 43% au încercat să fumeze şi 46% din ei au avut această experiență pînă a atinge vîrsta de 10 ani. (Nord-press)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment