Statisticile mondiale denotă, că numarul tinerilor care fumează este în continuă creştere la nivel global.

Marea majoritate a fumătorilor încep să consume tutun înainte de a ajunge la vîrsta adultă. Printre tinerii care fumează, conform statisticilor, aproape un sfert dintre ei au fumat prima ţigară înainte de 10 ani.

Printre factorii care motivează tinerii să iniţize fumatul se numară campaniile publicitare, accesul facil la produsele din tutun şi preţurile scăzute la acestea. Industria tutunului şi-a axat campaniile publicitare asupra tinerilor, mai ales prin sponsorizarea manifestărilor sportive. S-a estimat, că pentru a-şi menţine beneficiile la acelaşi nivel, această industrie are nevoie să recruteze anual 2,5 milioane de fumători noi - cea mai mare parte dintre ei sunt tinerii.
Numarul tinerilor care fumeaza este in continua crestere la nivel global
Un rol important în iniţierea fumatului la tineri il joacă şi presiunea exercitată de fraţii sau colegii mai mari care fumează. Alţi factori de risc asociaţi cu consumul de tutun la tineri sînt imaginea de sine slabă şi impresia, că fumatul este ceva normal sau la modă. Numeroase studii arată, că fumatul părinţilor este un factor de risc pentru iniţierea fumatului la tineri.

Deşi efectele cele mai grave ale consumului de tutun se fac simţite după cîteva decenii, există şi efecte negative imediate ale fumatului asupra tinerilor. Majoritatea tinerilor fumători devin dependenţi de nicotină încă din adolescenţă. Cu cît iniţierea fumatului are loc mai devreme, cu atît riscurile de apariţie a unei boli corelate cu tabagismul sînt mai mari. (Nord-press)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment