Conform unui studiu efectuat de Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, 15% din elevii în vîrsta de 13-15 ani fumează, 24,0% fiind băieţi şi 8,9% fete. Din numarul total de respondenţi, 43% au încercat să fumeze şi 46% din ei au avut această experiență pîna a atinge vîrsta de 10 ani.

Cauzele principale care-i motivează pe tineri să înceapă fumatul sînt: consumul de tutun de către membrii familiilor din care provin, în 76,2% şi accesul liber la produsele de tutungerie. 76% din fumatori nu au fost refuzaţi cînd au cumpărat ţigări din magazin, în pofida vîrstei. Alte cauze, nu mai puţin importante sunt expunerea tinerilor la publicitatea pro-fumat, prezenţa atît în stradă, cît şi în diverse produse media, precum şi percepția formată în rîndul tinerilor ca "a fuma" este normal sau la modă.
Circa 15% din elevii in virsta de 13-15 ani din republica - fumeaza
Pentru tineri fumatul este mai periculos deoarece ei devin mai repede dependenţi de nicotină, iar riscul apariţiei unei boli corelate cu tabagismul este cu atît mai înalt, cu cît a început mai devreme fumatul. (Nord-press)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment