Conform unui studiu efectuat de Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, 15% din elevii în vîrsta de 13-15 ani fumează, 24,0% fiind băieţi şi 8,9% fete. Din numarul total de respondenţi, 43% au încercat să fumeze şi 46% din ei au avut această experiență pîna a atinge vîrsta de 10 ani.

Cauzele principale care-i motivează pe tineri să înceapă fumatul sînt: consumul de tutun de către membrii familiilor din care provin, în 76,2% şi accesul liber la produsele de tutungerie. 76% din fumatori nu au fost refuzaţi cînd au cumpărat ţigări din magazin, în pofida vîrstei. Alte cauze, nu mai puţin importante sunt expunerea tinerilor la publicitatea pro-fumat, prezenţa atît în stradă, cît şi în diverse produse media, precum şi percepția formată în rîndul tinerilor ca "a fuma" este normal sau la modă.
Circa 15% din elevii in virsta de 13-15 ani din republica - fumeaza
Pentru tineri fumatul este mai periculos deoarece ei devin mai repede dependenţi de nicotină, iar riscul apariţiei unei boli corelate cu tabagismul este cu atît mai înalt, cu cît a început mai devreme fumatul. (Nord-press)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment