Cat de mult ai baut

Cat de repede ai baut
Cu cat ai baut mai repede cu atat alcoolemia e mai mare. Ficatul proceseaza o doza de circa o bere, sau un pahar de vin sau "o tarie mica" intr-o ora. daca bei doua, trei sau mai multe doze intr-o ora, ficatul nu poate descompune decit o parte si restul de alcool va circula in fluxul sanguin cateva ore pana ce ficatul sa il poata elimina.

Greutatea corporata
Evident ca un om "cu greutate" va fi mai putin afectat de o aceeasi doza decat un slabanog.
Factorii de care depinde alcoolemia
Mancarea din stomac
Cand exista multa si grasa, alcoolul va fi mai incet si mai putin in sange.

Tipul alcoolului baut
Cu cat o bautura este mai tare cu atit este mai rapid absorbita. Distilatele de alcool, apoi vinul si apoi berea sunt in ordine descrescatoare ca tarie si viteza de absorbire.

Tipul amestecurilor
Sucuri naturale sau apa incetinesc procesul de asimilatie a alcoolului pe cand adausurile carbogazoase sporesc viteza de absorbtie a alcoolului in sange.

Temperatura bauturii
Poate unii nu stiu ca o tuica fiarta sau un vin fiert te "incalzesc mai repede decat un whisiky cu gheata.

Specialistii spun sexul diferentiaza rata de absorbtie a alcoolului. Femeile absorb mai repede alcoolul decat barbatii sau poate invers.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment