Un nou studiu privind efectele expunerii la fumul de ţigară arată că interzicerea fumatului în locurile publice poate determina o scădere semnificativă a cazurilor de atacuri de inimă. Iar nefumătorii sunt cei care beneficiază cel mai mult de pe urma unei asemenea măsuri.
 
Studiul a fost publicat în Anglia şi ia ca exemplu interzicerea fumatului în locurile publice din Scoţia, intrată în vigoare în 2006, transmite BBC. De atunci, numărul atacurilor de inimă a scăzut cu 17%.
Beneficiile interzicerii fumatului in locurile publice
Două treimi dintre cei care au beneficiat de această măsură sunt nefumătorii, care în trecut erau expuşi la fumul de ţigară. Spre deosebire de Scoţia, în Anglia numărul atacurilor de inimă a scăzut cu numai 4% în aceeasi perioadă, când fumatul în locurile publice nu fusese interzis încă.

În mod normal, în Scoţia, numărul atacurilor de inimă scădea cu aproximativ 3% anual. Este primul studiu care a cercetat în detaliu în ce măsură interzicerea fumatului în locurile publice aduce beneficii fumătorilor şi nefumătorilor.

Tot mai multe ţări analizează ideea interzicerii fumatului în locurile publice iar studii precum acesta, care arată că măsura dă efecte, le va determina să ia această decizie, a declarat unul din autorii studiului.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment