Dacă te-ai hotărât să întrerupi fumatul trebuie să faci următorii paşi. Astfel, trebuie să alegi ziua întreruperii într-o perioadă când eşti liniştit, fără stres acasă sau la serviciu. Pentru a te lăsa de fumat este necesar să elimini toate sursele potenţiale care pot să-ţi aducă aminte de fumat (scrumiere, pachete de ţigări, chibrite etc.); să eviţi, pe cât posibil, pauza de cafea şi dacă nu poţi, să te ridici repede de la masă, după consumarea acesteia, pentru a nu fi atras de a relua fumatul.

Dacă vrei să te laşi de fumat este important să bei foarte multe lichide (cel puţin 2-2,5 litri apă plată) de fiecare dată când simţi acea foame dureroasă care apare după întrerupere. Trebuie ştiut că există o serie de fenomene de sevraj ca, de exemplu, agitaţie, tremurături, lipsă de concentrare, tulburări de tranzit, cefalee, apetit crescut etc., care cu cât te îndepărtezi de momentul ultimei ţigări se estompează. De asemenea, acesta trebuie să ştie să refuze prima ţigară; să aibă un regim alimentar care poate evita luarea în greutate, care să conţină multe crudităţi, legume, fructe, fără dulciuri.
Ce trebuie facut pentru ca sa te lasi de fumat
De asemenea, se recomandă mesele mici şi dese. Trebuie să evite cercurile de prieteni care sunt adesea de fumători; să ştie că banii pe care-i dădea înainte pe ţigări, acum poate să-i folosească pentru alte priorităţi, cum ar fi cimpărarea de alimente, haine sau chiar sa-şi permită să-şi facă daruri cu lucruri pe care şi le-a dorit. Voinţa nu este suficientă aşa cum mulţi susţin, fiind nevoie ca medicul să înlocuiască ţigara, doctorul devenind astfel cel mai bun prieten al pacientului aflat în impas. Există medicamente care pot să-l ajute.

O dată cu îndepărtarea de momentul întreruperii, persoana care s-a lăsat de fumat poate regăsi o serie de beneficii legate de sănătatea sa pe care le-a uitat, cum ar fi: pierderea halenei, recăpătarea mirosului şi a gustului, scăderea riscului de a face boli precum: infarctul miocardic, accidentele vasculare, cancerul pulmonar, emfizemul pulmonar etc.

In unele cazuri se mai impune şi o serie de teste. Printre investigaţiile care se pot face se numără: o radiografie pulmonară, care ajută la identificarea unei eventuale tumori sau semnelor de emfizem; o spirometrie - pentru a observa reducerea funcţiei respiratorii; o gazometrie -oxigenarea organismului şi o hemoleucogramă care arată înmulţirea globulelor roşii.

Beneficiile renunţării la fumat
Beneficiile renunţării la fumat se văd într-un timp foarte scurt, potrivit studiilor internaţionale. După 20 de minute de la ultima ţigară, tensiunea, ritmul cardiac şi circulaţia periferică pot avea valori mai bune. După 12 ore, nivelul monoxidului de carbon din sânge este apropiat de valoarea pe care o au nefumătorii, iar după 48 de ore nicotina este eliminată din organism.

După 12 săptămâni se poate observa o mai bună funcţionare a aparatului cardiovascular şi a plămânilor. După un an, riscul de a face infarct scade la jumătate, comparativ cu un fumător obişnuit. După 10 ani se reduce la jumătate riscul de a face cancer de plămâni, iar după 15 ani riscul de a face infarct sau accidente vasculare este similar cu al nefumătorilor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment