Cercetatorii care au analizat cancerul la plamani la nefumatori au descoperit ca numarul barbatilor care mor din cauza acestei boli este mai mare ca cel al femeilor. Motivele acestui fapt nu sunt clare, potrivit rezultatelor studiului.

Cercetatorii din cadrul Asociatiei Americane Oncologice au analizat datele pentru a intelege mai bine cum cancerul la plamani au afectat barbatii si femeile din culturi si perioade de timp diferite.
Cancerul la plamani, mai multe victime in randul nefumatoarelor decat al nefumatorilor
Ei au cules informatii despre numarul bolnavilor de cancer la plamani si a deceselor pe urma acestei boli din 13 grupuri largi, alcatuite din aproape 2 milioane de oameni din toata lumea. Toti participantii au declarat ca sunt nefumatori.

In urma studiului, cercetatorii au descoperit ca:
  • Un numar mai mare de barbati decat de femei mor de cancer la plamani, indiferent de varsta si rasa.
  • Numarul femeilor si cel al barbatilor cu varste peste 40 de ani care se imbolnavesc de cancer la plamani sunt similare.
  • Afro-americanii, coreenii si janponezii prezinta o rata de mortalitate din cauza cancerului la plamani mai mare decat cei care locuiesc in Europa.
  • Nu s-au observant diferente intre rata imbolnavirilor de cancer la plamani intre femeile nefumatoare cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani din anii treizeci si cele de astazi.
  • Femeile nefumatoare din estul Asiei se imbolnavesc mai usor de cancer la plamani decat cele care locuiesc in alte parti ale lumii.

Potrivit Asociatiei Americane Oncologice, in Statele Unite ale Americii de la 10% la 15% din decesele provocate de cancerul la plamani au alte cause si nu fumatul. Totusi, organizatia a descoperit ca aproape 1,5 milioane de oameni mor de cancer la plamani datorat fumatului de tutun de pipa (nefiltrat).

In studiu, cercetatorii au scris ca tumorile din plamanii persoanelor nefumatoare au “profile moleculare diferite si raspund mai bine terapiilor de vindecare” decat tumorile din plamanii fumatorilor.

Niciuna dintre aceste descoperiri nu contrazice sugestiile altor cercetari, potrivit carora riscul de aparitie a cancerului la plamani la femeile si barbatii nefumatori a crescut si ca femeile nefumatoare care se imbolnavesc de cancer la plamani sunt mai numeroase decat barbatii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment