Nu există o nevoie fiziologică de a bea alcool, acesta fiind un drog ce provoacă dependenţă; dar pentru mulţi, consumul de alcool reprezintă o activitate socială agreabilă.

Alcoolul este produs prin fermentarea surselor de carbohidraţi, inclusiv strugurii şi alte fructe, cerealele, rădăcinile şi cactuşii. Pe glob sunt produse şi consumate nenumărate tipuri de băuturi alcoolice, dar majoritatea se împart în trei mari categorii: beri, vinuri şi tării (băuturi spirtoase).
Alcoolul, un drog ce provoaca dependenta
Consumul de alcool diferă în funcţie de diferitele zone ale globului - şi chiar pe cuprinsul ţărilor - de la zero până la aproape 10 procente din energia totală. Dar indivizii pot consuma mult mai mult, alcoolul fiind o problemă serioasă de sănătate publică.

Alcoolul este folosit de organism ca sursă de energie; iar, dacă sunt consumate mai multe unităţi decât este recomandat, poate lua adeseori locul alimentelor nutritive, deranjând metabolismul anumitor nutrienţi. Berea este o sursă de vitamina B, exceptând tiamina, dar cantităţile variază în funcţie de tipul de bere.

Consumul moderat de alcool este socotit benefic prin reducerea riscului de afecţiuni cardiace coronare. De cealaltă parte, există dovezi că alcoolul creşte riscul anumitor tipuri de cancer, în special cel bucal şi faringeal, laringeal şi de esofag.

De dragul sănătăţii tale cumpără alcoolul de cea mai bună calitate pe care ţi-l permiţi şi bea cât mai puţin din el.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment