Se crede că celulele pulmonare continuă să evolueze spre cancer, chiar şi după ce persoana în cauză s-a lăsat de fumat. Tratamentul cu un derivat al vitaminei A, numit acid retinoic, ajută la îndepărtarea riscului de cancer pulmonar la foştii fumători, arată un studiu efectuat la Universitatea din Texas.
Fostii fumatori – protejati de vitamina A
Studiul a fost făcut cu participarea a 225 de foşti fumători. Voluntarii au primit, timp de trei luni, un tratament bazat pe acid retinoic combinat cu vitamina E. După examinarea monstrelor de celule prelevate, s-a observat că cele din primul strat reveniseră la normal, dar cele din straturile din profunzime, încă mai puteau evolua spre cancer.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment