Fumatul sporeste agresivitatea simptomelor SPM (sindromului premenstrual) la femeile cu varsta cuprinsa intre 27 si 44 de ani, arata ultimele cercetari in domeniu, efectuate la Universitatea Massachusetts din Amherst, Statele Unite.

SPM este cauzat de modificarile hormonale ce survin in timpul ciclului menstrual si insumeaza mai bine de 100 de simptome, printre care dureri de spate, anxietate, dureri musculare, sensibilitatea sporita la nivelul sanilor, pusee de acnee, greturi, insomnie etc.
Sindromul premenstrual este mai agresiv la fumatoare
In aproape 20% dintre cazuri, viata intima si cea sociala este afectata de severitatea acestor simptome. Iar acum, noile dezvaluiri stiintifice arata ca fumatul inrautateste tabloul clinic lunar, modificand nivelul hormonal. Mai mul decat atat, studii anterioare au demonstrat ca femeile care sufera de SPM sunt de cele mai multe ori fumatoare.

Comparativ cu o nefumatoare, o femeie care fumeaza zilnic are de 2 ori mai multe riscuri sa raporteze simptome asociate SPM, iar riscul este cu atat mai mare cu cat cantitatea de tutun inhalata este mai mare.

Si mai mare risc il au femeile care au deprins viciul nicotinei in adolescenta sau imediat ce aceasta perioada s-a incheiat. Spre exemplu, o tanara care a inceput sa fumeze inainte de a implini 15 ani, este de 2,53 de ori mai expusa riscului de a dezvolta SPM.

Oamenii de stiinta au tinut sa precizeze insa ca SPM nu apare exclusiv din cauza varstei fragede la care femeile se apuca de fumat sau pentru ca isi pastreaza viciul de-a lungul anilor. Studii anterioare au demonstrat ca fumatul influenteaza nivelul de estrogen, progesteron, testosteron si a altor hormoni din organism, multi dintre acestia avand un rol important in aparitia SPM.

In plus, se stie ca ciclul menstrual al fumatoarelor este neregulat si mai scurt, comparativ cu cel al nefumatoarelor. Mai mult decat atat, nicotina se pare ca scade nivelul vitaminei D din corp, fapt care creste riscul de SPM.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment