E drept că e o modă să consumi băuturi alcoolice cu energizante şi că această combinaţie are şi un gust special. De efectele sale nici nu mai vorbim, atât timp cât au fost comparate cu cele date de drogurile puternice precum cocaina sau heriona. Însă, chiar dacă cocteilul din băuturi energizante şi alcool nu provoacă dependenţă îl poate duce pe consumator în acelaşi loc în care poate ajunge şi un dependent de droguri.

Primului studiu realizat asupra efectelor combinaţiei a scos la iveală că aceasta poate provoca moartea.
Energizantul cu alcool o combinatie fatala
Combinaţia dintre cele două tipuri de băuturi poate fi letală, pentru că alcoolul este un depresant al sistemului nervos, afectând judecata, activitatea motorie voluntară şi care poate provoca confuzie şi chiar comă, în timp ce cofeina din băuturile energizante este un stimulant al sistemului nervos.

Pe de altă parte, studiul, realizat de cercetătorii de la Centrul medical baptist din cadrul Universităţii Wake Forest din New Carolina, a demonstrat faptul că tinerii care consumă acest cocteil prezintă de două ori mai multe riscuri de a fi răniţi şi a necesita îngrijire medicală şi de două ori mai multe riscuri de a călători cu un şofer beat faţă de cei care nu amestecă băuturile energizante cu votcă. Altfel spus, un organism puternic, care ar rezista derutei provocate de consumul intens, nu te ajută prea mult pentru că ajungi să te expui altor riscuri.

Studiul, la care au participat 4.271 de studenţi din zece universităţi americane, mai arată că 40% dintre tinerii care consumă acest cocteil ajung să se interneze în clinicile de dezintoxicare pentru abuz de alcool.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că tinerii care beau votcă amestecată cu băuturi energizante consumă cu 36% mai mult alcool şi au săptămânal de două ori mai multe episoade de beţie decât ceilalţi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment