Cercetătorii de la University College London şi St George's şi de la Universitatea din London au studiat recent expunerea la fumul de ţigară bărbaţii de vărstă mijlocie. Aceştia au participat la un studiu care a implicat măsurarea cotininei – o substanţă care se află în sânge.

Nivelul de 0,7ng/ml de această substanţă în sânge este asociată cu 40% de creştere a riscului de a face un atac de cord. Alte studii au arătat că chiar şi un nivel de 0,2ng/ml ar putea creşte acest risc. 
Fumatorii isi expun persoanele iubite la riscul de a face atac de cord
Cu toate acestea, în ciuda numărului de bărbaţi non fumători cu risc scăzut, jumătate din ei au mai avut un nivel ridicat de cotinine (mai sus de 0.7 ng / ml) în perioada 1998-2000, locuind cu o parteneră care a fumat, noteaza sanatatea.com. Bărbaţii non fumători care au avut o parteneră care a fumat au avut în mediu nivelurile de cotinină 1.39ng/ml. Nivelurile lor de cotinină au fost de aproape opt ori mai mari decât nivelurile la bărbaţii ale căror partenere nu fumau. 

În perioada de studiu, datele naţionale arată că prevalenţa fumatului în rândul adulţilor în toată Marea Britanie a scăzut de la 40% la 27% şi numărul de ţigări consumate de fumători a scăzut de la 114 la 97 pe săptămână. Restricţiile privind fumatul în spaţiile publice şi locurile de muncă de asemenea s-au introdus, cu toate că perioada de studiu a fost înainte de legislativele naţionale cu privire la interzicerea fumatului în locurile publice introduse între 2006 şi 2007.

Dr Barbara Jefferis, de la University College London, care a condus studiul, susţine: „Restricţiile privind fumatul în locurile publice a creat un mediu în care oamenii sunt mult mai puţin expuşi la fumul de tutun. Acest lucru a dus la scăderea dramatică a numărului de nefumători expuşi la un risc crescut de a face un atac de cord.

Cu toate acestea, putem vedea în mod clar că locuind cu cineva care fumează creşte riscul susmenţionat. Pentru a reduce expunerea la fumul de tutun în continuare, va trebui să ne concentrăm eforturile de reducere a fumatului acasă.”

Profesorul Peter Weissberg, director la BHF, a spus : «Această cercetare arată că s-au înregistrat progrese în reducerea expunerii fumului de tutun în ultimii 20 de ani. Este important, de asemenea, că oamenii sunt acum mai mult expuşi la risc în propriile lor case decât în locurile publice. Noi nu putem opri oamenii să fumeze în propria casă, dar am putea îndemna fumătorii să se gândească la riscurile la care ei expun prietenii şi rudele care nu fumează. BHF cere un plan propriu pentru a reduce daunele fumatului, care va pune capăt distribuitoarelor automate, care sunt utilizate de către minorii fumători." (N.N.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment