Multi vorbesc si scriu despre efectele nocive ale fumatului asupra vaselor sangvine, inimii, plamanilor, dar rareori se aminteste despre problemele ce apar referitor la dinti si cavitatea bucala.

De obicei, fumatorii observa doua consecinţe negative: respiraţie urat mirositoare si depuneri de culoare cafeniu-inchis pe dinti, cu care e foarte dificil sa te lupti, noteaza sanatatea.com. Cel putin o data la sase luni trebuie de vizitat dentistul pentru o curatire profesionala. In mare parte acestea sunt probleme de ordin estetic, dar daca aceste depuneri nu se inlatura la timp, atunci se formeaza tartru, care contribuie la dezvoltarea cariilor si afectarea gingiilor.
Fumatul si dintii
Mai exista o problema cosmetica, ce nu tine de stomatologie, dar destul de importanta pentru femei - accelerarea proceselor de imbatranire si aparitia precoce a ridurilor in jurul gurii. Este imposibil sa nu amintim ca cancerul buzei si a mucoasei orale se intalneste preponderent la fumatori.

S-a mai demonstrat, ca fumatul schimba gustul alimentelor.

Si acum, despre actiunea directa asupra dintilor. Toti stiu ca fumatul actioneaza negativ asupra vaselor sangvine, provocand ingustarea lor, ceea ce duce la dereglarea circulatiei de sange a organelor. Gingiile si dintii de asemenea, au nevoie de substante nutritive si oxigen! Dereglarea circulatiei sangvine a gingiilor din cauza fumatului, creste riscul de inflamatie a lor, apoi apare paradontita si cu timpul urmeaza caderea dintilor. De aceea, fumatorii cu stagiu, mult mai degraba pierd dintii...

In cazul unor intervenţii medicale in cavitatea bucala si procesele de vindecare sunt mai lente din cauza actiunii toxice a fumului de tigara. La fel sufera si fumatorii pasivi, in special copiii. Iar la femeile insarcinate, care fumeaza, mult mai des se nasc copii cu defecte faciale.

Nu e la moda acum sa fumezi, ci e la moda sa fii sanatos! (P.O.)

Comentarii  

#1 ioana 09-11-2016 17:31
La cate informatii am vazut, mai bine ca am trecut pe tigari electronice.
Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment