Multi vorbesc si scriu despre efectele nocive ale fumatului asupra vaselor sangvine, inimii, plamanilor, dar rareori se aminteste despre problemele ce apar referitor la dinti si cavitatea bucala.

De obicei, fumatorii observa doua consecinţe negative: respiraţie urat mirositoare si depuneri de culoare cafeniu-inchis pe dinti, cu care e foarte dificil sa te lupti, noteaza sanatatea.com. Cel putin o data la sase luni trebuie de vizitat dentistul pentru o curatire profesionala. In mare parte acestea sunt probleme de ordin estetic, dar daca aceste depuneri nu se inlatura la timp, atunci se formeaza tartru, care contribuie la dezvoltarea cariilor si afectarea gingiilor.
Fumatul si dintii
Mai exista o problema cosmetica, ce nu tine de stomatologie, dar destul de importanta pentru femei - accelerarea proceselor de imbatranire si aparitia precoce a ridurilor in jurul gurii. Este imposibil sa nu amintim ca cancerul buzei si a mucoasei orale se intalneste preponderent la fumatori.

S-a mai demonstrat, ca fumatul schimba gustul alimentelor.

Si acum, despre actiunea directa asupra dintilor. Toti stiu ca fumatul actioneaza negativ asupra vaselor sangvine, provocand ingustarea lor, ceea ce duce la dereglarea circulatiei de sange a organelor. Gingiile si dintii de asemenea, au nevoie de substante nutritive si oxigen! Dereglarea circulatiei sangvine a gingiilor din cauza fumatului, creste riscul de inflamatie a lor, apoi apare paradontita si cu timpul urmeaza caderea dintilor. De aceea, fumatorii cu stagiu, mult mai degraba pierd dintii...

In cazul unor intervenţii medicale in cavitatea bucala si procesele de vindecare sunt mai lente din cauza actiunii toxice a fumului de tigara. La fel sufera si fumatorii pasivi, in special copiii. Iar la femeile insarcinate, care fumeaza, mult mai des se nasc copii cu defecte faciale.

Nu e la moda acum sa fumezi, ci e la moda sa fii sanatos! (P.O.)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment