Fructele şi legumele sunt bune pentru sănătate, dar fumătorii nu întotdeauna beneficiază de ele, susţin cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de Mediu (RIVM) din Olanda. Consumul de fructe şi legume în cantităţi mare reduce riscul de a dezvolta cancer de colon la cei nefumători, însă la fumători acest consum are un efect opus.

Oamenii care consumă 600 grame sau mai multe fructe şi legume în fiecare zi reduc riscul de îmbolnăvire cu cancer de colon, iar fumătorii consumând aceeaşi cantitate de alimente vegetale cresc riscul de boală, anunţă cercetătorii europeni, notează sanatatea.com. Aceştea au ajuns la concluzia că efectele benefice ale fructelor şi legumelor asupra intestinelor depinde de prezenta sau absenţa acestui obicei nociv.
Fumatul face ca fructele si legumele sa fie periculoase pentru sanatate
În timpul studiului cercetătorii au intervievat aproape jumătate de milion de oameni din 10 ţări europene în ceea ce priveşte alimentaţia lor şi despre faptul dacă aceştea fumează. Studiul a durat opt ani şi jumătate.

Autorii lucrării, care a fost publicată în revista American Journal for Clinical Nutrition, consideră că substanţele conţinute în legume şi fructe pot creşte potenţialul cancerigen al tutunului. "Acest studiu este diferit de cele anterioare, pentru că, pentru prima dată noi am studiat influenţa consumului de produse vegetale asupra sănătăţii umane, ţinând seama de existenţa unor astfel de obiceiuri nocive ca fumatul", - a declarat Hans Verhagen, un reprezentant al Institutului Naţional de Sănătate Publică şi de Mediu din Olanda, care a iniţiat acest studiu.

Cancerul de colon - este pe locul doi după frecvenţă în Olanda după cancerul de sân. În fiecare an în ţară sunt diagnosticate circa 11000 de cazuri noi. În ciuda rezultatelor studiului, autorii avertizează ca fumătorii nu trebuie să înceteze să consume alimente sănătoase vegetale. "Dimpotrivă, noi credem că principalul lucru - este ca ei să renunţe la fumat". (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment