Nicotina şi substanţele toxice conţinute în fumul de tutun au un impact enorm asupra procesului de dezintoxicare a organismului.

Fumatul cauzează deteriorarea celulelor, ceea ce duce la afecţiuni precum cancer, colesterol ridicat, probleme vasculare şi coronariene, boli respiratorii şi risc crescut de osteoporoză, notează sanatatea.com. Fumatul reduce stocurile necesare de multe vitamine şi minerale din organism, afectează capacitatea de a absorbi aceste elemente nutritive vitale.
Fumatul si nutritia
Fumatul provoacă cele mai multe probleme pentru vitamina C. Vitamina C este unul din principalii antioxidanţi. Antioxidanţii au legătură cu prevenirea mai multor maladii. Cu cât mai mult fumaţi, cu atât pierdeţi mai mult vitamina C din corp. Dar organismul are nevoie de această vitamină pentru a lupta cu daunele produse asupra celulelor de către fumat.

Pentru a suplini acest deficit de vitamină, fumătorii trebuie să crească consumul la aproximativ 2000mg pe zi. Aceasta nu se poate face doar cu ajutorul dietei. Sunt necesare vitamine procurate din farmacii.

Fumătorii trebuie, de asemenea, să ridice consumul de antioxidanţi, în principal, cu ajutorul fructelor şi legumelor. În ciuda acestui fapt, antioxidanţii nu pot proteja organismul de daunele cauzate de fumat. Cea mai bună modalitate este să te laşi de fumat. (X.S.)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment