Chiar şi în cazurile prezenţei bolilor hepatice severe asociate cu consumul de alcool, refuzul deprinderii dăunătoare poate salva viaţa omului. Niciodată nu e târziu să te laşi de băut, consideră oamenii de ştiinţă din Marea Britanie.

Cu toate acestea, ei au remarcat faptul că circa un sfert din persoanele cu ciroză hepatică cauzată de abuzul de alcool, mor încă înainte ca aceştea să aibă posibilitatea de a abandona alcoolul, notează sanatatea.com. Ciroza hepatică asociată cu abuzul de alcool se dezvoltă pe nesimţite, şi adesea, prima manifestare a sa este hemoragia internă sau scurgerea de bilă - ce pot fi uneori fatale.
Nu e niciodata tarziu sa lasi bautura
Într-un studiu condus de Dr. Nick Sheron de la Universitatea din Sausrempton, Marea Britanie, s-a constatat că abstinenţa de la alcool este un factor cheie în prognoza pe termen lung, chiar şi în cazurile grave de ciroză hepatică. Scopul acestui studiu a fost de a determina influenţa severităţii bolii asupra supravieţuirii pacienţilor cu dependenţă de alcool.

Cercetătorii au evaluat rezultatele biopsiei hepatice a 100 de pacienţi pe o scară specială, de asemenea, au examinat datele medicale, inclusiv în ceea ce priveşte dependenţa de alcool. S-a dovedit că principalul factor care afectează supravieţuirea cu ciroză hepatică cauzată de abuzul de alcool este dacă pacientul a lăsat băutura sau nu.

Dr. Sharon a descoperit că severitatea bolii a fost un factor mai puţin semnificativ ce a influenţat supravieţuirea bolnavilor decât abstinenţa de la alcool. Dacă persoana nu a băut în timpul primei luni după diagnostic, şansele de supravieţuire timp de şapte ani erau de 72%, în timp ce la pacienţii care continuau consumul de alcool, şansele erau de numai 44%.

"Rezultatele noastre arată cât de imporant este să te laşi de băut în cazul cirozei hepatice cauzată de dependenţa de alcool, - spune Dr. Sharon. Pentru a reduce numărul de decese din cauza acestei boli de ficat, pacienţii ar trebui ajutaţi să se lase de alcool. Ar trebui să educăm publicul în ceea ce priveşte bolile legate de abuzul de alcool."

Studiul "Alcoolul, ciroza şi moartea" a fost publicat în revista Addiction. (X.S.)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment