Cu toate că motivele apariției cancerului la plămâni la nefumători nu sunt complet elucidate, experții suspectează că responsabil ar fi un factor genetic asociat cu expunerea la fumatul pasiv și la substanțe nocive precum azbestul, radonul și anumiți solvenți care există în casă. La nivel mondial se înregistrează 1,4 milioane de cazuri noi în fiecare an. 10 - 15% din bolnavi sunt nefumători.

Substanţe toxice
Nicotina, substanța care dă dependența de țigări, este cel mai puțin nociv factor cancerigen dintre toate substanțele din țigări. Nu nicotina, ci, mai întâi de toate, cele peste 4000 de substanțe toxice din țigări, dintre care 64 de substanțe care induc cancerul (benzen, formaldehidă, cianuri, DDT, poloniu, cadmiu etc.), permit generarea de modificări la nivel celular, dar și de mutații genetice. Lucrul dat favorizează înmulțirea necontrolată a acestor celule modificate, apărând astfel tumori la nivelul plămânului.
Cancerul pulmonar afectează și nefumătorii
Gradul de risc
Cu toate că nefumătorii au un anumit grad de risc, în cazul fumătorilor, acesta este semnificativ mai mărit: o persoană care nu a fumat niciodată prezintă un risc de 1,1 la 100 de a se îmbolnăvi de cancer la plămâni. La un fumător, riscul se mărește la 1 din 5. La femei, riscul se încadrează între 0,8 la 100, în cazul nefumătoarelor și 1 din 8, la fumătoare. Datele se pot schimba în dependență de cât de mult fumează persoana respectivă.

Diagnosticul
Peste 80% din cazurile de cancer bronhopulmonar se depistează târziu. Lucrul dat este cu atât mai mai grav, cu cât tratamentele actuale nu reușesc în aceste situații decât să prelungească viața. Pentru a depista în stadii incipiente cancerul pulmonar, trebuie ca fiecare persoană să facă măcar o dată pe an investigații, precum radiografii pulmonare, analize de spută sau tomografie computerizată.

Șansele
Mai puțin de 5% din pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar supraviețuiesc 5 ani, iar restul de 95% își pierd viața în 12 luni. Studiile arată că o substanță activă denumită erlotinib, administrată după chimioterapie, extinde semnificativ perioada de supraviețuire în cazul bolnavilor aflați în stadii avansate.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment