Fumatul ar putea ucide peste 1 miliard de persoane din întreaga lume în acest secol, dacă guvernele şi societatea civilă nu reacţionează pentru a stopa „epidemia”, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„O sută de milioane de decese au fost cauzate de tutun în secolul 20”, se arată în raportul OMS. „Decesele provocate de tutun vor creşte la mai mult de 8 milioane anual până in 2030, iar 80 la sută dintre victime vor fi din ţările în curs de dezvoltare”, se mai arată în raport.
Tutunul ar putea ucide peste 1 miliard de persoane in secolul 21
Printre strategiile propuse de OMS implică monitorizarea folosirii tutunului şi politicile de prevenţie, protejarea populaţiei de fumul de ţigară, oferirea de ajutor pentru renunţarea la viciu, avertizări privind riscurile fumatului, interzicerea reclamelor la tutun ţi creşterea taxelor pentru acest produs.

Se estimează că aproximativ două treimi dintre fumători trăiesc în 10 ţări: China (aproximativ 30 la sută), India (10 la sută), Indonezia, Rusia, Statele Unite, Brazilia, Bangladesh, Germania şi Turcia. „În cele mai multe ţări, utilizarea tutunului este mai mare printre persoanele sărace decât cele bogate, iar cei săraci suferă mai mult din cauza bolilor cauzate de acest viciu”, se arată intr-un studiu al Naţiunilor Unite.

Numai în SUA, pierderile economice cauzate de tutun sunt estimate la 92 de miliarde de dolari anual. Acelaşi studiu mai arată că o creştere cu 70 la sută a preţurilor la tutun ar putea preveni până la un sfert dintre decesele legate de acest viciu din întreaga lume.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment