Fumătorii „vechi” sunt mult mai predispuşi la a-şi nega viciul faţă de fumătorii tineri. Această negare se manifestă cu preponderenţă atunci când problema este ridicată de medicul de familie sau de alte persoane.

Aceasta este concluzia Universităţii de Medicină Dentară din Case Western, SUA. Studiul a fost realizat prin analiza datelor culese de la 15.182 de voluntari, care se declarau nefumători. Cercetătorii au descoperit că 8% dintre cei care se declarau nefumători erau de fapt fumători, iar gradul de negare al viciului creştea odată cu vârsta.
Cei care fumeaza de mult timp nu-si recunosc dependenta
Cercetătorii au declarat că rezultatele studiului ajută la schimbarea şi eficientizarea strategiilor guvernamentale de a convinge oamenii să se lase de fumat. Mai mult, rezultatele ajută şi la schimbarea strategiei de tratare a bătrânilor care suferă de boli cronice provocate de fumat.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment