Cei mai importanţi factori de risc pentru bolile de inimă sunt în măsură să reducă cu 10-15 ani durata de viaţă a unui bărbat, arată un studiu, citat de portalul guardian.co.uk.

La studiu au participat în jur de 19000 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani. Au fost analizate fişele lor medicale, analizându-se speranţa de viaţă în dependenţă de factorii de risc pentru maladiile cardiovasculare.
Fumatul, cresterea tensiunii arteriale si colesterolul reduc speranta de viata a barbatului cu 10 ani
Conform cercetării, rata mortalităţii la bolile cardiace scade în mod constant pe măsură ce persoanele lăsau fumatul, îmbunătăţeau dieta şi stilul de viaţă. Studiul a fost publicat în British Medical Journal, de dr. Robert Clarke de la Universitatea din Oxford, având ca scop cercetarea factorilor de risc ce reduc speranţa de viaţă.

La începutul studiului, 42% din bărbaţi fumau, 39% aveau hipertensiune arterială, iar 51% un colesterol ridicat. La reexaminare, numărul persoanelor cu fiecare din aceşti factori era mai mic cu două treimi.

Speranţa de viaţă a bărbaţilor, cu toţi trei factori era redusă cu 10 ani. Dacă se adăugau şi alţi factori, precum diabetul zaharat, excesul de greutate, speranţa de viaţă era mai mică cu 15 ani.

Marea Britanie are una dintre cele mai mari rate de deces prin maladii cardiovasculare în Europa. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment