Institutul de Medicină din Statele Unite a analizat 11 studii, despre interzicerea fumatului. Studiile au fost făcute în Scoția, Italia, Statele Unite și Canada.

Specialiștii au descoperit că riscul de atac de cord a scăzut de la 6% la 47% pentru nefumători după ce fumatul a fost interzis în locurile publice."Nu există nici un dubiu că interzicerea fumatului are un efect pozitiv asupra sănătății", spune dr. Lynn Goldman, specialist în sănătatea mediului înconjurător la Universitatea Johns Hopkins, fost președintele al Institutului de Medicină.
Interzicerea fumatului reduce riscul atacului de cord la nefumatori
Specialiștii au descoperit că o astfel de interdicție poate avea efect într-un timp relativ scurt. În localitatea Helena, Montana, de exemplu, s-au înregistrat cu 16% mai puține cazuri de atac de cord, după ce fumatul a fost interzis. În regiunile în care nu a fost interzis fumatul a crescut foarte mult numărul atacurilor de cord.

Mai mult spitalizare celor care au făcut un atac de cord a scăzut cu 41%, în trei ani,  după ce Pueblo și Colorado au interzis fumatul la locul de muncă. Cercetări făcute anterior în Scoția arată că la spital au ajuns cu 17% mai puține cazuri de atac de cord, după ce fumatul a fost interzis în spațiile publice.  

Raportul arată că expunerea îndelungată la fum de țigară, face ca fumatul pasiv să fie mai grav decât fumatul în sine. Chiar și mai puțin de o oră petrecută în fum de țigară creaște riscul unei persoane de a face atac de cord, asta pentru că substanțele rezultate din fumat pot afecta vasele de sânge.

"Este evident că legea care interzice fumatul nu dăunează afacerilor, dar poate preveni atacul de cord la nefumători", spune dr. Thomas Frieden, șeful Centrului pentru controlul și prevenția bolilor. În ciuda rezultatelor studiului efectuat de către Institutul de Medicină, doar 5% din populația lumii intră sub incidența legii care interzice fumatul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment