Femeile sunt mai vulnerabile decât bărbaţii în faţa substanţelor toxice şi cancerigene conţinute de ţigări. Mai multe studii ştiinţifice au arătat că femeile dezvoltă mult mai repede maladii pulmonare, chiar dacă au fumat mai puţin timp, decât bărbaţii.

Un studiu efectuat pe 700 de pacienţi cu cancer pulmonar, a arătat că femeile au fost diagnosticate la o vârstă mai mică cu această maladie, deşi au fumat pentru o perioadă mai scurtă de timp decât bărbaţii, diagnosticaţi cu aceeaşi boală.
Fumatul este mai nociv pentru femei, decat pentru barbati
Un alt studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Harvard şi Universitatea  Bergen din Norvegia, pe 950 de bărbaţi şi femei diagnosticaţi cu boală pulmonară obstructivă cronică (provocată de fumat), a fost finalizat cu o concluzie similară. Femeile erau mai tinere atunci când au fost diagnosticate, deşi fumaseră mai puţin decât bărbaţii, care sufereau de aceeaşi boală respiratorie.  

De fapt, în ultimii 20 de ani au existat mai multe studii, care au arătat că femeile fumătoare sunt mai vulnerabile în faţa cancerului decât bărbaţii fumători. De altfel şi rata de deces în cazul bolilor respiratorii au arătat aceeaşi tendinţă.

În SUA, cancerul pulmonar este principala cauză de deces (provocat de o formă de cancer). Oamenii de ştiinţă estimează că în acest an vor fi peste 219.000 de noi cazuri de cancer  pulmonar şi 159.390 de decese provocate de această boală.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment