Fumatul pasiv este la originea unui deces din opt cauzate în general de fumat, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat luni de ziarul 20 minutes. Fumatul pasiv provoacă 600.000 de decese pe an în lumea întreagă, conform acestui raport.

Raportul OMS arată că fumatul ucide peste cinci milioane de persoane în fiecare an, mai mult decît SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. Dacă se menţin actualele tendinţe, consumul de tutun ar putea provoca moartea a peste opt milioane de persoane pe an în 2030.
Fumatul pasiv provoaca 600.000 de decese pe an in lumea intreaga
Astfel, 10% din costurile economice asociate consumului de tutun sînt atribuite fumatului pasiv. Potrivit raportului OMS, aceste costuri sînt directe, precum cele legate de tratarea bolilor proprii fumatului, şi indirecte, precum cele asociate scăderii productivităţii sau pierderii salariului din cauză de deces sau boală. Raportul aminteşte că fumatul pasiv are un impact puternic asupra sănătăţii, provocînd la adulţi grave boli cardiovasculare şi respiratorii, precum bolile coronariene şi cancerul la plămîni.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment