Diferite sporturi, printre care tenisul, joggingul sau aerobicul, practicate timp de 30 de minute pe zi, întăresc sistemul osos și reduc riscul de fracturi. Oasele corpului devin mai rezistente dacă sunt solicitate prin exerciții în forță, care presupun mișcări împotriva gravitației.
Cele mai indicate mișcări pentru menținerea densității osoase sunt exercițiile în forță
Specialiștii susțin că o plimbare în natură, pe jos sau cu bicicleta nu este suficientă pentru a ne întări sistemul osos. Ei spun că oasele corpului devin mai puternice cu cât sunt exersate mai mult. Adică, este nevoie de contracții musculare puternice și rapide.

Cele mai indicate mișcări pentru menținerea densității osoase sunt exercițiile în forță, care presupun mișcări împotriva gravitației (dansul, tenisul, alpinismul, joggingul, aerobicul și drumețiile montane). 30 de minute de exerciții pe zi sunt suficiente pentru a obține rezultatele așteptate.

Este bine ca în acest interval de timp să exersați toate grupele musculare, în special pectoralul (cel mai puternic și mai mare mușchi din zona superioară a trunchiului), deltoidul (mușchiul umărului), dorsalul (mușchiul care acoperă în mare parte spatele median și inferior) și mușchii femurali.

Dacă perioada de timp vi se pare prea mare, repartizati exercitiile in trei sesiuni de cate 10 minute. Pentru cei care vor exerciții mai puțin solicitante există stepperul (aparat cu pedale și brate mobile) sau bicicleta eliptică (ce solicită mușchii coapselor și gambele).

Exersarea sistemului osos se mai poate face și prin urcarea scărilor (cel puțin cinci etaje), mersul grăbit sau prin gimnastică. În afară de mișcările speciale pentru întărirea oaselor, specialiștii americani mai recomandă și alte exerciții menite să îmbunătățească echilibrul și poziția corpului: Tai Chi (exerciții de relaxare și echilibrare a corpului), Yoga și Pilates (tehnica oxigenează mușchii și crește flexibilitatea corpului).

Aceste exerciții pot fi efectuate și de către persoanele cu osteoporoză sau cu o densitate osoasă scăzută, nu înainte însă de a cere sfatul medicului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment