Persoanele care beau cantităţi moderate de alcool, fac sport, renunţă la fumat şi mănîncă zilnic legume şi fructe trăiesc în medie cu 14 ani mai mult decît cei care nu respectă nici unul dintre aceste obiceiuri sănătoase. Un studiu britanic a relevat că există argumente puternice care vin în sprijinul ideii că fiecare dintre aceste obiceiuri contribuie la prelungirea speranţei de viaţă şi la îmbunătăţirea sănătăţii.

Rezultatele vin în sprijinul ideii că schimbările, chiar şi cele mai mici, în stilul de viaţă pot face diferenţă spun cercetătorii în perioada 1993-1997, cercetătorii au chestionat 20.000 de bărbaţi şi femei din Marea Britanie în legătură cu stilul lor de viaţă. În acelaşi timp, li s-a măsurat acestora nivelul de vitamina C din organism, un indicator al consumului de legume şi fructe.
Un pahar de vin si multa miscare
Cercetătorii au dat voluntarilor, cu vîrste cuprinse între 45 şi 79 de ani cîte o notă de la 0 la 4 - acordînd un punct pentru fiecare obicei sănătos din cele patru menţionate mai sus.

După ce au luat în calcul factorii de risc de deces, precum vîrsta, cercetătorii şi-au dat seama că persoanele care primiseră nota 0 prezentau de patru ori mal multe probabilităţi de a deceda, mai ales din-cauza unor maladii cardiace, faţă de persoanele care primiseră nota 4. Cercetătorii, care au monitorizat decesele pînă în 2006, au mai spus că o persoană cu nota 0 are aceleaşi probabilităţi de a muri ca o persoană care a primit nota 4, dar care este cu 14 ani mai în vîrstă.

Cel mai mare beneficiu este renunţarea la fumat, o schimbare care a dus la îmbunătăţirea cu 80% a stării de sănătate. În top urmează consumul zilnic de legume şi fructe, consumul moderat de alcool şi exerciţiile fizice.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment