Majoritatea oamenilor ştiu cât de importantă este mişcarea pentru menţinerea unui tonus mental şi fizic ridicat, dar cu toate acestea ajung să petreacă aproape 10-15 ore pe zi nemişcaţi, la birou, în faţa calculatorului.

Specialiştii britanici sunt de părere că programele de exerciţii fizice trebuie începute încă de la vârsta de 20 de ani, pentru că tinereţea nu echivalează cu sănătatea.

Îmbătrânirea este asociată de multe persoane cu scăderea flexibilităţii, a puterii şi a activităţii cardiovasculare, a densităţii osoase şi a activităţii mentale.
Exercitii impotriva imbatranirii
Dar majoritatea acestor schimbări survin ca urmare a inactivităţii. Studiile britanice, citate de iVillage, arată că un program zilnic de exerciţii, de câteva minute, poate prelungi viaţa cu peste doi ani, crescând şi calitatea vieţii.

Program de prevenţie între 20 şi 30 de ani
Atunci când aveţi între 20 şi 30 de ani, principalul scop al exerciţiilor este cel de prevenţie. Nu trebuie să vă gândiţi că tinereţea echivalează cu sănătatea. Arteroscleroza, o afecţiune a arterelor, apare încă din adolescenţă.

Femeile aflate în perioada propice pentru a deveni mame trebuie să urmeze un program de exerciţii pentru reglarea posturii şi pentru lucrarea zonei abdominale. Iată un exerciţiu folositor: din poziţia sprijinit pe genunchi şi palme încercaţi să vă curbaţi spatele spre tavan cât de mult puteţi. Continuaţi exerciţiul ridicând o mână şi piciorul opus acesteia, apoi închideţi ochii şi încercaţi să staţi nemişcată timp de 5-10 secunde.

Gimnastică pentru înlăturarea stresului între 30 şi 40 de ani
După vârsta de 30 de ani, majoritatea persoanelor încep să urmeze un program de exerciţii pentru a avea putere să învingă stresul şi pentru a-şi menţine metabolismul la cote maxime.

În această perioadă, activitatea fizică trebuie să fie realizată zilnic. Cele mai potrivite exerciţii sunt cele care implică exersarea fiecărei grupe de muşchi, favorizând arderea caloriilor şi creşterea densităţii osoase.
Unul dintre exerciţiile indicate de specialişti se axează pe lucrarea muşchilor piciorului.

Astfel, stând pe o bancă, trebuie să îndoiţi pe rând unul dintre picioare către spate, pentru ca apoi să vă sprijiniţi genunchiul îndoit de podea. Astfel de exerciţii se realizează în serii de câte patru pentru fiecare picior. În acest fel se modelează şi se întăreşte musculatura picioarelor, lucrând astfel fiecare parte a coapselor.

Exerciţii pentru menţinerea flexibilităţii între 40 şi 50 de ani
Între 40 şi 50 de ani fiecare dintre noi trebuie să se mobilizeze pentru a evita instalarea semnelor specifice trecerii anilor. Indicat este să combinaţi exerciţiile pentru abdomen cu cele pentru sănătatea cardiacă, precum mersul alert.

Din poziţia întins pe spate, îndoiţi genunchii la nivelul pieptului, în timp ce vă strângeţi braţele în jurul corpului ca şi cum v-aţi îmbrăţişa. Păstraţi această poziţie şi încercaţi să respiraţi ca şi cum aţi fi strânşi cu un corset.
Un alt exerciţiu poate fi realizat cu ajutorul unei curele prinse lejer în jurul taliei.

Sprijiniţi-vă pe palme şi genunchi, cu abdomenul relaxat, apoi încercaţi să vă încordaţi abdomenul astfel încât să rămână un spaţiu de câţiva centimetri între abdomen şi curea. Încercaţi să menţineţi această poziţie 30 de secunde, timp în care trebuie să respiraţi cât mai încet.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment