Dacă încerci să te autoconvingi să speli vasele şi să ştergi praful de pe rafturile bibliotecii trebuie să te gândeşti la un singur număr, şi anume 50.261, susţin specialiştii britanici. Acesta este numărul mediu de calorii care se ard pe parcursul unui an prin simplul fapt că se face curăţenie în gospodărie, relevă un studiu efectuat de Universitatea Exeter din Marea Britanie.

Curăţatul casei ne ajută să ardem anual caloriile care sunt conţinute în 603 pahare de vin, 192 de batoane de ciocolată, 329 de doze de băuturi acidulate, 146 de cheeseburgeri sau 394 de pungi de chips-uri. Studiul a fost făcut cu participarea a 3.000 de englezi, femei şi bărbaţi. Astfel, s-a constatat că dacă se face curăţenie în casă este mai eficient decât dacă s-ar merge la sală, o oră, o dată pe săptămână.
Curatenia in casa ne ajuta sa ardem 50.000 de calorii intr-un an
Curăţenia, care se face în casă, pe parcursul unui an, echivalează cu 57 de ore de alergat cu 15 kilometri la ora sau cu mersul pe bicicletă pe o distanţă de 600 de kilometri. Aproape două treimi dintre cei care au participat la studiu au declarat că de obicei încearcă să facă curăţenie mai cu spor pentru a arde mai multe calorii.

În acelaşi timp, aproape jumătate dintre voluntari au declarat că după ce fac treabă prin casă simt cum muşchii îi ard. Surprinzător, 44% dintre participanţi au recunoscut că atunci când fac curăţenie (mai ales, când dau cu aspiratorul) obişnuiesc să danseze pentru a alunga plictiseala şi rutina.

Conducătorii studiului au declarat că pentru a se preveni luarea în greutate, majoritatea adulţilor trebuie să ardă aproximativ 400 de calorii pe zi prin activitate fizică. Acest lucru este echivalentul a două ore de şters praful sau a 82 de minute de dat cu aspiratorul sau de spălat pardosele cu mopul. Datul cu aspiratorul a fost declarat cel mai popular mod de a face curăţenie printre voluntari.

Peste 35% dintre participanţi au spus că preferă să dea cu aspiratorul în locul oricărei alte modalităţi de a face curăţenie. În topul preferinţelor, datul cu aspiratorul a fost urmat de spălatul hainelor şi de schimbatul lenjeriei. În mod cu totul nesurprinzător, femeile participante la studiu erau mult mai dispuse să facă curăţenie, cumparativ cu bărbaţii. Chiar şi aşa, s-a stabilit că, în medie, cei care au participat la studiu făceau curăţenie şase ore pe săptămână, două săptămâni pe an.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment