Oamenii de stiinta au evaluat impactul obezitatii asupra duratei vietii prin analizarea datelor obtinute in urma a 57 de studii anterioare. Concluzia a fost trista: exista o legatura clara intre indicele de masa corporala si mortalitate. Indicele de masa corporala reflecta mai bine obezitatea, pentru ca el compara greutatea cu inaltimea.

Autorii metastudiului au obtinut de asemenea date cu ajutorul carora se poate estima cat de periculos este sa ai un excedent de greutate, comparat cu greutatea “ideala”. Unul dintre autori, Dr. Gary Withlock, spune ca in tari ca Marea Britanie sau Statele Unite, un excedent de greutate de 1/3 scurteaza viata cu aproximativ trei ani. “In majoritatea cazurilor, o treime peste greutatea optima inseamna intre 20 si 30 de kilograme. (...) Daca devii supraponderal sau obez, trebuie sa eviti sa te ingrasi in continuare – daca reusesti,  iti lungesti viata cu cativa ani”.
Kilogramele in plus ne pot scurta viata
Indicele de Masa Corporala (IMC) se caculeaza impartind greutatea in kilograme cu patratul inaltimii in metri. O valoare a indicelui intre 18,5 si 25 inseamna ca ai o greutate sanatoasa, intervalul 25-30 inseamna ca esti supraponderal,  intre 30 si 35 esti obez si peste 35 esti foarte obez.

Studiul cercetatorilor de la Oxford arata ca o greutate mai mare decat cea considerata ideala (IMC de 22,5 – 25) atrage o moarte mai timpurie. Peste un IMC de 25, fiecare cinci unitati suplimentare sporeste mortalitatea medie cu aproximativ o treime.

De asemenea, fiecare grup de 5 unitati peste valoarea 25 a indicelui de masa corporala corespunde unei cresteri cu 40% a numarului deceselor provocate de maladiile cardiace, cele circulatorii sau de atacuri cerebrale.

Aceeasi crestere a IMC atrage cresterea cu 60-120 la suta a mortalitatii din cauza diabetului sau a bolilor de ficat si de rinichi, cu 10 la suta a mortalitatii puse pe seama cancerului si o crestere cu o cincime a mortalitatii din cauza bolilor pulmonare.

Obezitatea “moderata” (un IMC  de 30 pana la 35) scurteaza viata cu 2-4 ani. Obezitatea severa (40-45 IMC) scurteaza viata cu 8-10 ani.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment