Dacă în timpul unei alergări corpul vă sfătuie să reduceţi ritmul, ar fi bine să o faceţi. Oamenii de ştiinţă au descoperit că eficacitatea depinde de viteză şi că fiecărei persoane îi corespunde un ritm optim, cu care poţi depăşi o distanţă mai mare cu un efort minim.

Corespunzător, viteza mare nu întotdeauna accelerează metabolismul - consumul de energie a organismului, notează sanatatea.com. Astfel, pentru a parcurge o distanţă mare, este necesar de a alege un ritm optimal pentru a echilibra metabolismul, spune Karen Studel, profesor la Universitatea din Wisconsin-Madison.
Pentru fiecare persoana exista o viteza optima de fuga
Pentru a determina cea mai eficientă viteză, oamenii de ştiinţă măsurau nivelul metabolismului în funcţie de viteza persoanelor. Aceasta a fost de aproximativ 8.3 mile pe oră pentru bărbaţi şi 6.5 mile pe oră pentru femei. Viteza varia în dependenţă de lungimea picioarelor şi talie. Adică, pentru persoanele înalte, viteza creştea.

S-a constatat că o viteză de 4,5 mile pe oră sau 13 minute pentru 1.6km a fost cea mai eficace. De exemplu, mersul foarte rapid sau foarte încet aduce mai puţine beneficii organismului.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au stabilit că înălţimea, cutia toracică mare şi talia mică îi ajută pe sportivi să meargă mai repede. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment