A se ocupa din nou cu exerciţiile fizice după 50 de ani este la fel de benefic ca şi abandorea fumatului. Însă, conform studiului, pentru a vedea rezultate, sportul trebuie practicat pe o perioadă de la 5 la 10 ani.

După zece ani, speranţa de viaţă pentru persoanele care au reluat o activitate fizică după 50 de ani, era asemănătoare cu acelora care au practicat-o întotdeauna, noteaza sanatatea.com. Acest studiu a fost realizat pe un grup de 2205 de oameni de către cercetătorii de la universitatea suedeză Uppsala (de lângă Stockholm).
Exercitiile fizice sunt benefice chiar si dupa 50 de ani
«O activitate fizică mai intensă pentru oamenii în vârstă aduce cu sine o reducere a mortalităţii la acelaşi nivel ca acelor persoane care au avut o activitate fizică constantă. Această reducere este comparătă cu abandonarea fumatului» relevă studiul.

În linii generale, mortalitatea era de 32 % mai scăzută la persoanele care făceau mai multe exerciţii decât în comparaţie cu cei care făceau mai puţin şi 22% mai puţin decât la cei care aveau o activitate fizică mijlocie.

Oamenii care au participat la studiu erau împărţiţi în 4 grupuri: sedentari, cu activitatea fizică redusă, mijlocie şi intensă. Aceştia aveau în jur de 50 de ani şi au fost urmăriţi până la 60 ani, 70 de ani, 77 de ani şi chiar până la 82 de ani.

Studiul mai relevă că jumătatea din populaţia occidentală de vârstă înaintată nu practică o activitate fizică regulată. (N.N.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment