Exerciţiile fizice reprezintă cea mai bună cale de întărire a sistemului imunitar şi de protejare a organismului împotriva infecţiilor. Însă mai multe studii au indicat că efectuarea acestora într-o perioadă în care sănătatea organismului este deja compromisă nu face decât să întârzie procesul de vindecare, explică cercetătorii.

Când avem o simplă răceală sau gripă, sistemul imunitar luptă pentru a ne vindeca cât mai repede. În aceste condiţii, dacă facem exerciţii fizice constant, efectele bolii asupra organismului se vor prelungi, iar vindecarea va întârzia.
Gimnastica si virozele
Nu se poate da un sfat general, ca toate persoanele bolnave să nu mai facă niciun fel de mişcare. Totul depinde de diverşi factori: cât de răcit este pacientul, vârsta acestuia sau patologia asociată răcelii. Nu se poate compara organismul unui tânăr perfect sănătos cu al unei persoane de 40-50 de ani care, pe lângă gripă, mai are şi diabet, o boală de inimă sau hipertensiune.

De regulă, virozele, răcelile sau gripele sunt însoţite de dureri musculare cauzate de virusuri. Efortul fizic presupune acumulare de acid lactic în muşchi. Adăugaţi la această stare şi durerile musculare specifice răcelii şi se va obţine o stare generală de disconfort.

Profesorul Craig Williams, membru al şcolii de sport şi educaţie pentru sănătate din cadrul Universităţii Exeter, a explicat că o metodă bună este cea supranumită "controlul gâtului". "Dacă sursa răcelii sau a gripei este localizată în zona gâtului către nas, este în regulă ca pacientul să continue să facă exerciţii fizice, însă moderat.

Dacă simptomele se manifestă din zona gâtului în jos către piept şi sunt însoţite de febră sau dureri în tot corpul, indicat este să se oprească orice formă de sport", a explicat dr. Craig Williams.

Astfel, dacă este vorba doar de un nas înfundat sau de o uşoară ameţeală, se pot face exerciţii uşoare, însă dacă simptomele sunt mult mai complexe, este bine să se facă o pauză de la orice activitate fizică.

Pe lângă aceste indicaţii, medicii ne sfătuiesc să ne protejăm de frig, să ne hidratăm mereu şi să consumăm cât mai multă vitamina C. Nu trebuie ignorate simptomele severe precum inflamarea glandelor, stări de vomă, frisoane, febră sau o continuă stare de oboseală, deoarece pot avea urmări grave asupra sănătăţii. "Nu este bine să se facă exerciţii dacă este prezentă o stare febrilă, din cauza riscului de deces ca urmare a apariţiei unui ritm cardiac anormal.

Deşi este o situaţie rară, se poate întâmpla ca virusul răspunzător de apariţia bolii să afecteze muşchiul inimii. De aceea, bolnavul nu trebuie să facă gimnastică dacă are febră, indicat fiind ca acesta să aştepte 24 de ore după ce febra a trecut pentru a-şi continua activitatea în mod normal", a avertizat dr. Naomi Craft.

Întoarcerea în sala de fitness poate fi dificilă în special după o perioadă de câteva săptămâni de boală. De aceea, instructorii recomandă ca programul de exerciţii să înceapă cu mişcări uşoare, de îndreptare a poziţiei corporale. Chiar dacă vă veţi simţi ca şi cum vă aflaţi din nou la început, treptat, rezistenţa fizică vă va reveni şi veţi putea relua vechiul program de exerciţii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment