Printre afecțiunile apărute în urma adoptării tot mai dese a sedentarismului drept stil de viață se numără diverse forme de cancer, diabet de tip II, boli cardiovasculare, osteoporoză și obezitatea. Urmările activității fizice sunt confirmate de statisticile medicale.

Datorită exercițiilor, există cu circa 60% mai puține șanse să vă confruntați cu cancerul de colon, cu 50% să vă fracturați femurul (în cazul femeilor), și tot cu 50% să suferiți de boli cardiovasculare.
Sfaturi utile pentru a evita sedentarismul
Cifrele arată că în prezent nu mult se agrează plimbările pentru a menține forma fizică. Situația este alarmantă, mai ales că în ultima perioadă crește incidența prin maladiile cardiovasculare și obezitate, neținând cont de vârstă și sex.

Odată cu vârsta, persoanele tind să se obișnuiască mai ușor cu sedentarismul, mai ales atunci când acuză diferite motive pentru lipsa de activitate fizică. În cazul femeilor, incidența este mai mare, în special după atingerea vârstei de 45 de ani.

Iată cum puteți petrece o jumătate de oră în aer liber, dedicându-vă mișcării:
- alegeți mersul pe jos în defavoarea mașinii personale; coborâți cu o stație mai devreme, indiferent că mergeți cu autobuzul sau cu metroul;
- renunțați la lift și urcați scările;
- mergeți la cumpărături cu bicicleta;
- seara, profitați de ultimele raze de soare pentru a vă plimba un pic;
- după ce ați luat prânzul, luați o pauză de 15 minute destinată unei plimbări scurte;
- înscrieți-vă la club sportiv sau mergeți la sala;
- clasificați-vă activitățile fizice în funcție de nivelul lor de intensitate;

Principala formă de mișcare este mersul în pas grăbit. Este recomandat oricărei persoane, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate.
Yandex