Suplimentarea vitaminei D poate îmbunătăți performanțele la sala de sport și minimiza riscul de boli de inimă, conform unui studiu prezentat la o conferință a Societății anuale de Endocrinologie, la Edinburgh, Scoția. Vitamina D ajută la păstrarea în limite normale a nivelurilor de calciu și fosfați în sânge și este esențială pentru formarea oaselor și a dinților.

Sursele de vitamina D includ: pești grași, ouă, dar este greu să asiguri aportul de vitamina D doar din alimentație. Vitamina D se generează atunci când stăm la soare. Studii anterioare precizează că vitamina D poate bloca acțiunea unei enzime (11- βHSD1) responsabilă pentru producerea hormonului stresului – cortizol. Un nivel prea mare al cortizolului crește tensiunea arterială, stimulează reținerea de apă în organism.
Vitamina D și exercițiile fizice
Secretul menținerii tinereții creierului ar putea sta în exerciții fizice. S-a observat în repetate rânduri că persoanele active, care au dat importanță sportului reușesc să rămână sprintene și din punct de vedere al gândirii și au o stare fizică bună. Însă până acum, nici un studiu nu a relevant legătura directă între starea mentală și activitatea fizică.

De curând, însă a fost publicat un raport în jurnalul NeuroImage semnat de dr. japonez Hideaki Soya ce a arătat pentru prima dată directa legătură dintre activitatea creierului, funcțiile creierului și mișcare – studiu s-a făcut pe un grup de bărbați japonezi în vârstă. S-a descoperit că bărbații ce practică sportul sunt mai activi și din punct de vedere mental, decât cei sedentari.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment