Suplimentarea vitaminei D poate îmbunătăți performanțele la sala de sport și minimiza riscul de boli de inimă, conform unui studiu prezentat la o conferință a Societății anuale de Endocrinologie, la Edinburgh, Scoția. Vitamina D ajută la păstrarea în limite normale a nivelurilor de calciu și fosfați în sânge și este esențială pentru formarea oaselor și a dinților.
Sursele de vitamina D includ: pești grași, ouă, dar este greu să asiguri aportul de vitamina D doar din alimentație. Vitamina D se generează atunci când stăm la soare. Studii anterioare precizează că vitamina D poate bloca acțiunea unei enzime (11- βHSD1) responsabilă pentru producerea hormonului stresului – cortizol. Un nivel prea mare al cortizolului crește tensiunea arterială, stimulează reținerea de apă în organism.
Secretul menținerii tinereții creierului ar putea sta în exerciții fizice. S-a observat în repetate rânduri că persoanele active, care au dat importanță sportului reușesc să rămână sprintene și din punct de vedere al gândirii și au o stare fizică bună. Însă până acum, nici un studiu nu a relevant legătura directă între starea mentală și activitatea fizică.
De curând, însă a fost publicat un raport în jurnalul NeuroImage semnat de dr. japonez Hideaki Soya ce a arătat pentru prima dată directa legătură dintre activitatea creierului, funcțiile creierului și mișcare – studiu s-a făcut pe un grup de bărbați japonezi în vârstă. S-a descoperit că bărbații ce practică sportul sunt mai activi și din punct de vedere mental, decât cei sedentari.