Dacă v-ați propus să alergați chiar dacă e frig sau zăpadă, ar trebui să cunoașteți că această activitate e mai dificilă decât în restul anului și necesită experiență, nemaivorbind de o ambiție care să reziste și la -20 de grade.

Îmbrăcați-vă bine (nu gros), cu echipament mulat din polyester (pantaloni, lenjerie, tricou), o geacă prin care să nu treacă vântul și nici să se îmbibe cu apă, o cagulă, o eșarfă la baza gâtului și o pereche de mănuși groase.
Ce trebuie să cunoașteți dacă doriți să alergați iarna
În timpul alergării, trebuie să vă concentrați foarte mult pe respirație, pentru a nu inspira și expira agresiv. Respirația trebuie să fie una calmă: la 3 pași inspir, la 3 pași expir.

Înainte de fiecare alergare se recomandă încălzirea 5 minute, iar după , stretching 5 minute. Dacă aveți timp, faceți un automasaj.

Sfaturi pentru începători:
- îmbrăcați-vă corespunzător;
- faceți încălzirea;
- alergați pe distante scurte (1 - 2 km);
- măriți distanțele la fiecare 2 săptămâni;
- alergați pe teren uscat, nu pe gheață;
- nu alergați cu viteză mare, riscați să cadeți sau să vă accidentați;
- faceți stretching după ce terminați;
- alergați de 2 - 3 ori pe săptămână;

Alergarea în aer liber pot fi foarte plăcută dacă vă găsiți motivația necesară pentru a vă depăși limitele.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment