Respectarea programului de masă, a controalelor periodice, spălatul regulat pe dinți reprezintă modalități ieftine de a combate apariția maladiilor. Conform specialiștilor, cea mai la îndemână metodă de menținere a sănătății este respectarea programului de somn de 7 - 8 ore.

Studiile arată că se poate obține un somn liniștit dacă înainte de a merge la culcare se evită consumarea băuturilor excitante precum cafeaua, ceaiul sau alcoolul. Câteva exerciții fizice ușoare vor relaxa corpul și îl vor pregăti de somn.
Pentru o sanatate mai buna faceti miscare
Mișcarea, o măsură de profilaxie pentru maladiile cardiovasculare
Jumătate de oră de plimbare prin parc relaxează organismul mult mai eficient decât petrecerea aceluiași timp în fața televizorului. În același timp, este un motiv în plus pentru a face mișcare fără a plăti abonamente scumpe la sălile de gimnastică. Mișcarea zilnică întârzie apariția maladiilor cardiovasculare, al căror tratament este scump şi care, în multe situații, necesită internări în spital. În timpul exercițiului fizic se eliberează un hormon, numit endorfină, care binedispune.

Un meniu corect
Pentru organism este importantă alimentația sănătoasă, cu multe crudități. Meniul zilnic trebuie să conțină multe legume și fructe. Cu cât sunt mai mult timp preparate, cu atât mâncărurile (în special cele care conțin carbohidrați) devin mai „nesănătoase" și cresc glicemia. Util este un aparat de gătit pe bază de aburi. Respectarea programului regulat de masă întârzie apariția afecțiunilor digestive.

Sănătatea dinților
După fiecare masă, dinții trebuie spălați, iar dacă nu există această posibilitate, se poate utiliza o gumă de mestecat fără zahăr. Aceasta crește cantitatea de salivă, care are rolul de a nimici bacteriile din gură. În plus, orice carie care apare trebuie tratată, deoarece în timp poate strica întreaga dantură.

Abandonarea fumatului
Fumătorii sunt expuși la cele mai multe afecțiuni, cancerul de plămâni la bărbați ocupând un loc fruntaș în topul bolilor la români. Renunțarea la fumat este posibilă cu ajutorul literaturii de specialitate și al produselor antitabac (medicamente pentru renunțarea la fumat sau înlocuitori de nicotină).

Țineți minte: „Mult mai eficient este să previi decât să tratezi!!!"

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment