Infecția cu rotavirus reprezintă principala cauză a diareilor înregistrate în primul an de viață. În același timp, micuțul poate avea febră înaltă și vărsături. În acest caz, trebuie să vă prezentați urgent la medic. Rotavirusurile sunt virusuri care atacă tubul digestiv, în special intestinul și provoacă boală diareică (poate afecta copii și adulții).

Infectia cu rotavirus la copii
Maladia este mai gravă la copii, deoarece deshidratarea produsă de însăși boala este severă. Infecțiile cu rotavirus sunt mai des întâlnite la sugari decât la copiii mai mari. Conform cifrelor, incidența maximă a bolii este înregistrată la copiii între 6 și 24 de luni.

Inițial, infectia cu rotavirus se poate confunda cu o viroză respiratorie, din cauza temperaturii înalte. După un interval de câteva ore apar vărsăturile și diarea. Bebelușii care sunt în contact cu rotavirusul pentru prima dată, fac o infecție severă. Dacă părintii vizitează specialistul într-un termen scurt, este prezent riscul de deshidratare. Cu cât micuțul este mai mic, cu atât riscul e mai mare.

Un sugar se poate deshidrata din 2-3 scaune diareice și un episod febril. Deshidratarea poate ajunge până la convulsii, comă și chiar deces. Din această cauză, părinții sunt sfătuiți să apeleze la medic în momentul în care un sugar mai mic de 6 luni prezintă febră. Sugarii prezintă manifestări specifice. Ei nu pot spune ce îi doare și mamele nu trebuie să facă automedicație.

Infectia cu rotavirus si imunitatea
Studiile arată că până la vârsta de 5 ani, fiecare copil contactează cel puțin o dată acest virus. După prima îmbolnăvire, copilul capătă imunitate parțială. Aceasta se întâmplă deoarece sunt mai multe serotipuri de rotavirusuri. După ce face maladia, copilul capătă imunitate, însă nu la toate serotipurile de virus. În plus, următorul caz de boală este mult mai ușor.

Cum se poate transmite infectia cu rotavirus
Calea de transmitere a infectiei cu rotavirus este fecal-orală. Rotavirusul se poate transmite prin contactul cu suprafețe contaminate, mâini murdare, produse alimentare contaminate. Rotavirusul poate rezista luni de zile pe suprafețe nedezinfectate, din această cauză pericolul de a contamina maladia este mare.

Perioada de incubatie a infectiei cu rotavirus
Perioada de incubație a virusului este de 3 zile. Maladia în sine durează între 3 și 8 zile. Un lucru important este că copilașii sunt contagioși până la 10 zile după dispariția simptomelor. Cei cu imunodepresie, care sunt bolnavi de cancer sau SIDA, pot răspândi virusul chiar și 30 de zile de la încetarea bolii. Imunitatea slăbită nu poate nimici virusul, din această cauză el continuă să se multiplice și să fie eliminat prin masele fecale.

Infectia cu rotavirus, tratament
Tratarea infectiei cu rotavirus se face pe baza simptomelor. O măsură importantă care trebuie luată este rehidratarea corpului. În cazul celor mici care au o formă mai ușoară a maladiei, sunt recomandate săruri de rehidratare orală, ceaiuri îndulcite, supe de zarzavat. Sunt și astfel de cazuri când și o linguriță de apă poate provoca vărsături, făcând imposibilă rehidratarea orală. În astfel de cazuri, este obligatorie spitalizarea și hidratarea prin perfuzie.

În plus, se recomandată medicamente antitermice, antispastice intestinale. Nu există un tratament special contra rotavirusului. Copilul necesită a fi menținut într-o stare bună de hidratare până în momentul în care imunitatea se mărește și poate elimina virusul. În infectia cu rotavirus nu se administrează antibiotice, deoarece se poate distruge microflora intestinală, cu un rol important în apărarea antiinfecțioasă.

Supravegherea bolnavilor
După oprirea vărsăturilor, copiii se supraveghează în spital 24 de ore. Pentru cei micuți, spitalizarea durează între 3 și 8 zile, în dependență de gravitatea simptomelor. Nu se recomandă forțarea copiilor să mănânce dacă ei nu pot. Sunt cazuri, când copiii nu pot să mănânce zile la rând. Părinții trebuie să aibă grijă de hidratarea celor mici, prin porții mici de lichide pe toată perioada zilei.

Imunizarea contra infectiei cu rotavirus
Copilul poate fi imunizat împotriva rotavirusului cu ajutorul vaccinării. Vaccinul este administrat sugarilor, înainte de vârsta de 6 luni, în 2 doze. Vaccinul dat nu este inclus în calendarul vaccinurilor gratuite.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment