Beneficiile exerciţiilor fizice pentru copii includ nu numai menţinearea sănătăţii generale şi protecţia faţă de excesul de greutate, dar şi succes la nivel intelectual: neurologii de la Universitatea Illinois (SUA) au constatat că activitatea fizică îmbunătăţeşte abilităţile cognitive la copii, facilitând o mai bună performanţă la şcoală.
Lectiile de educatie fizica ii ajuta pe copii sa invete mai bine
Exerciţiul fizic îmbunătăţeşte funcţia cognitivă a creierului în curs de dezvoltare, are un impact pozitiv asupra activităţii mentale, spun experţii, notează sanatatea.com. Cele mai notabile îmbunătăţiri în atenţie şi concentrare în rândul copiilor de 9 ani s-a observat imediat după 20 de minute de fugă.

În timpul testărilor, activitatea cerebrală era măsurată cu ajutorul electroencefalografului. După lecţiile de educaţie fizică, copiii se descurcau mult mai bine şi mai rapid cu sarcinile, mai ales cele cu un nivel ridicat de complexitate.

De asemenea, cercetătorii au dovedit că exerciţiile fizice regulate au dus la schimbarea semnalelor neuroelectrice de la nivelul creierului, care ajută la alocarea resurselor de atenţie. Prin aceste procese, copiii au posibilitatea de a reglementa capacitatea de atenţie: cu alte cuvinte, chiar într-un mediu zgomotos, creierul elevilor lucra cu o eficienţă ridicată şi permitea efectuarea unor teste dificile.

Experţii recomandă includerea lecţiilor de exerciţii fizice, planificarea gimnasticii zilnice la aer curat şi, ca minim, asigurarea elevilor cu exerciţii fizice cel puţin 2-5 ore pe săptămână. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment