Alimentaţia este un factor extrem de important pentru femeile gravide. Există diferite modalităţi prin care vă puteţi asigură că aveţi o nutriţie adecvată. Recomandările nutriţionale zilnice pentru femeile gravide depăşesc de cele mai multe ori recomandările pentru femeile care nu sunt gravide.

De regulă, femeile însărcinate ar trebui să ia un supliment de 15 mg de zinc, 30 mg de fier, 250-600 mg calciu, 3 mg de acid folic, 2 mg de vitamina B6 şi 2 mg de cupru zilnic. Cu toate acestea, înainte de a mări aportul de vitamine, e necesară recomandarea medicului.

Dacă urmaţi o dietă vegetariană, ar trebui să adăugaţi, de asemenea, 10 mcg de vitamina D şi 2 mcg de vitamina B12. Totuşi, cantitatea precisă variază de la femeie la femeie, de la sarcină la sarcină. De exemplu, dacă sunteţi anemică sau aveţi nivelul mic al unei din vitamine, aveţi nevoie de recomandarea obstetricianului, ce vă va spune ce suplimente de vitamine sau minerale să luaţi.

Una dintre cele mai bune metode pentru a vă asigura cu o alimentaţie adecvată, este consumul vitaminelor prenatale. Cele mai multe vitamine de acest gen acoperă cerinţele nutritive al oricărei femei însărcinate, care nu are nevoie de vitamine şi minerale mai sus de nivelul recomandat.

Cu toate acestea, nu trebuie să te bazezi doar pe vitamine prenatale. De asemenea, ai nevoie să modifici dieta petnru a te adapta la nevoile suplimentare nutriţionale. Cele mai multe femei în timpul gravidităţii au nevoie de un supliment de 300 calorii timp de o zi. Dar iarăşi, acest număr poate varia în dependenţă dacă eşti sub- sau supraponderală înainte de concepţie.

Trebuie să-ţi faci un regim alimentar echilibrat, cu produse alimentare din toate grupurile. Limitează aportul de grăsimi, creşte aportul de carbohidraţi. Există şi alimente care necesită a fi evitate în timpul sarcinii. Peştii, de exemplu, sunt o mare sursă de acizi graşi şi proteine, dar trebuie să eviţi anumite tipuri de peşte în timpul sarcinii. Obstetricianul trebuie să-ţi ofere lista de alimente pe care trebuie să le reduci sau să le eviţi. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment