Cu toţii dorim să avem copii sănătoşi, deştepţi şi frumoşi. Şi este normal să fie aşa.

O naţiune este mai ales ceea ce sunt şi vor deveni copiii ei, grija arătată şi condiţiile oferite acestor copii, de la naşterea lor pînă în pragul maturitătii. Şi este foarte normal să fie aşa. Este şi mai bine cînd componenta medicală a societăţii, o anume parte a ei işi asumă responsabilitatea sănătăţii reproducerii şi a calităţii produsului de concepţie.

Determinarea calităţii produsului de concepţie ţine cont de factorii umani, sociali şi economici, subiectivi şi obiectivi:
- dreptul fundamental uman al femeii de a alege momentul concepţiei în funcţie de motivaţiile proprii (sociale, religioase, economice).
- spaţializarea naşterilor - o sarcină reprezintă un efort din partea organismului matern, o suprasolicitare, cu un consum suplimentar de vitamine şi substanţe nutritive. Ca atare este necesară o reglare conştientă a frecvenţei naşterilor şi a timpului scurs între două naşteri succesive. Timpul minim necesar între două naşteri succesive este de doi ani.
- evitarea sarcinilor nedorite;
- evitarea şi scăderea numarului întreruperilor voluntare de sarcină;
- sfatul (consiliere), contraceptiv oferit oricarei persoane care îl solicită, indiferent de sex, rasă sau credintă religioasă;
- sănătatea reproductivă a cuplului în general, a femeii în special prin depistarea patologiei aparatului reproductiv, diagnosticul, tratamentul şi momentul unei eventuale şi necesare abordări chirurgicale.
- prevenirea, diagnosticul şi tratamentul bolilor cu transmitere sexuală -screeningul citologiei colpocervicale ;
- diagnosticul şi urmărirea sarcinii;
- diagnosticul şi consilierea adecvată a partenerilor cu tulburări de dinamică şi partenerelor cu tulburări de sensibilitate sexuală -activităţi de educaţie sexuală şi contraceptivă prin toate căile şi în toate mediile sociale existente.
Planificarea Familială se situează undeva la limita dintre medical şi social. În această activitate complexă sunt implicaţi medici de planificare familială, medicii din medicina generală, medicii de familie, de educaţie pentru sănătate şi psihiatri, asistente medicale, psihologi, profesori, asistenţi sociali, părinţii, etc.

Necesitatea acestei variate palete de specialişti este dictată de complexitatea problemelor la care Planificarea Familială este obligată să le găsească soluţie la un nivel calitativ. Planificarea Familială acoperă prevenirea, diagnosticul, tratamentul infecţiilor cu transmitere sexuală, reducerea mortalităţii şi morbidităţii materne şi infantile, reducerea abandonului, consilierea psiho-sexuală, consilierea pentru tineri, prevenirea aspecte psihologice şi sociologice ale cuplului, etc.

Medicii sunt în prima linie a programelor de Planificare Familială, avînd o serie de atribuţii în organizarea, administrarea şi furnizarea acestor servicii. In afară de implicarea în acordarea serviciilor de Planificare Familială, medicul are un rol deosebit de important în promovarea conceptului la toate nivelele, atît prin asigurarea consilierii cuplurilor sau individual, cît si prin mass-media.
In acelaşi timp, rolul medicului trebuie să fie activ, concret şi coerent, încercînd în permanenţă să convingă factorii decizionali sociali şi politici asupra importanţei Planificarii Familiale şi necesităţii asigurării de servicii de calitate, bine organizate şi manageriate. Un alt rol important al medicului în cadrul serviciilor de Planificare Familială, este administrarea lor.

De asemenea un rol deosebit de important îi revine în cadrul consultaţiei contraceptive, insistînd asupra informării privind importanţa planificării sarcinii, informarea în vederea alegerii metodei contraceptive, prescriind şi aplicînd contracepţia hormonala, cea locală sau metode naturale şi supraveghind ulterior evoluţia pacientei, în functie de metoda utilizată pe baza fişelor de evidenţă.
Un rol deosebit de important, îl are medicul în rezolvarea patologiei sexuale de cuplu.

In afară activităţii de asistenţă medicală menţionată, medicul are de efectuat o serie de acţiuni de informaţie, educaţie şi consiliere în probleme de sănătatea reproducerii umane, acţiuni desfăşurate la modul individual, de cuplu, sau grupuri mici. Este de dorit ca această activitate să se desfăşoare în instituţiile de învăţămînt de toate nivelele, în mass-media, sau focalizate pe unele grupuri ţintă, scopul fiind cel al transmiterii şi răspîndirii informaţiilor corecte şi coerente privind sănătatea reproducerii în general şi Planificare Familială în special, în vederea creşterii acceptabilităţii contracepţiei, avînd ca rezultat scăderea numărului de avorturi şi a sarcinilor nedorite. (Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment