La nastere creierul unui copil contine 100 de miliarde de neuroni. In primii ani de viata, creierul va dezvolta mii de miliarde de legaturi intre neuroni( sinapse). Daca micutul nu este stimulat din punct de vedere intelectual, acetse "conexiuni" nu se mai formeaza. De fiecare data cand parintii ii arata afectiune sau ii vorbesc, conexiunile cerebrale de dezvolta. In acetst fel, copilul isi va imbogati limbajul si capacitatea de gandire. Iata cateva reguli care ajuta la stimularea intelectului in copilarie:

- raspundeti clar si pe un ton deschis la toate intrebarile pe care vi le pune cel mic si fiti atent la tot ceea ce va spune sau va arata. Acest lucru ii confirma copilului ca observatiile si preocuparile sale sunt importante pentru parinti. Copilul este interesat de tot ceea ce se intampla in jurul lui si este curios sa afle cat mai multe informatii. Daca nu sunteti dispusi sa-i oferiti explicatii sau o facetzi pe un ton plictisit sau iritat, cel mic va ramane cu impresia ca intrebarile lui deranjeaza si nu va mai indrazni sa mai solicite raspunsuri.

- dezvoltati-i pasiunea pentru carti. La inceput, alegeti carti cu imagini colorate si imitati, impreuna, sunetele specifice animalelor din poze. In acest fel, copilul va scapa d inhibitii. Cartile sunt o sursa importanta de informatii si il vor ajuta pe cel mic sa-si dezvolte o gandire santoasa si un limbaj bogat.

- in timp ce-i schimbati scutecul, jucati-va cu el si alintati-l. Studiile arata ca bebelusii carora nu li se acodra destula afectiune au creierul mai mic decat ar fi normal. Atunci cand plange, reactionati prompt si calm si nu uitati sa-l strangeti in brate si sa-l alintati. In acest mod, el isi va dezvolta sentimentul de siguranta emotionala.

- asigurati-i un mediu inconjurator sigur in perioada in care invata sa mearga. Prin exploatarea casei, copilul va deprinde cum sa se orienteze in spatiu.

- un al lucru important este sa-i cantati. Mscarile corpului si ale degetelor il vor ajuta sa faca o legatura intre sunet, ritm si dans.

- Lasati-l sa se joace cu apa, nisipul si chiar cu noroiul, pentru a-l invata principiile de baza ale fizicii si proprietatile diferitelor lichide si ale materialelor solide.

Fiecare regula trebuie adaptata felului de a fi al fiecarui copil. Important este sa ii acordati atentie si sa intrati in ritmul micutului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment