În folclor se spune că dieta femeii însărcinate este cheia către stabilirea sexului copilului. Acum, cercetătorii au ajuns la concluzia că există ceva adevăr în aceste poveşti şi că o dietă bogată în dulciuri duce mai degrabă la conceperea fetelor decât a băieţilor.

Gustările sărate şi carnea roşie chiar ar putea determina sexul copilului, ele favorizând conceperea unui copil de sex masculin.

Cercetările realizate pe cobai au arătat că femelele cu un nivel scăzut al glicemiei, un bun indicator al unei diete bogate în zaharuri, dau naştere la mai mulţi pui de sex feminin decât de sex masculin. În timpul studiului, unui număr de 20 de cobai li s-a administrat un steroid, dexametazonă, menit să le păstreze scăzut nivelul zahărului din sânge.

Sexul progeniturilor a fost comparat cu cel al puilor născuţi de alţi 20 de cobai supuşi unei diete normale. S-a observat că cei care au mâncat normal au născut pui care erau în proporţie de 53% de sex masculin, în timp ce cobaii cărora li s-a administrat steroidul respectiv au născut în special pui de sex feminin şi doar 41% băieţi. Rezultatele au arătat că, cel puţin la cobai, o dietă bogată în zaharuri poate influenţa conceperea unui pui de sex feminin.

Oamenii de ştiinţă care au realizat studiul, la Universitatea Pretoria din Africa de Sud, au afirmat că aceste descoperiri se pot aplica şi în cazul oamenilor. Cu toate acestea, Elisa Cameron, coordonatorul studiului, a afirmat că este încă neclar felul în care nivelul de zahăr din sânge poate influenţa sexul nou-născutului.

Sexul copilului este determinat de un cromozom existent în spermă, X pentru fată şi Y pentru băiat. Femeile au doi cromozomi X. Însă dieta, în cazul bărbaţilor, poate avea un impact prin alterarea cantităţii de spermă ce poartă cei doi cromozomi X şi Y. Ultimele studii arată că alimentaţia poate influenţa mediul intrauterin, prin crearea unor condiţii care pot fi mai favorabile spermei bărbatului sau, dimpotrivă, femeii.

Profesorul Cameron a afirmat că studiile întreprinse de echipa sa ridică posibilitatea ca dieta să fie unul dintre factorii care influenţează proporţia de bărbaţi şi cea de femei dintr-o populaţie. „Acest studiu este şi un posibil răspuns la o întrebare-cheie din teoria evoluţiei: înţelegerea mecanismului prin care animalele «selectează» sexul odraslei", a afirmat prof. Cameron.

La unele femei însărcinate, dieta joacă un rol foarte important, unele alimente fiind considerate răspunzătoare chiar pentru pierderi de sarcină. Alte studii au arătat că nu numai alimentaţia, ci şi anotimpul în care se naşte copilul influenţează sexul acestuia.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment