Asociaţia americană a glandei tiroide recomandă ca toate femeile gravide si care alăptează să consume zilnic 150mcg de iod. Cercetătorii de la Universitatea din Boston au constatat că doar 51% din multivitaminele pentru femeile gravide conţin iod.

"Funcţionarea normală a glande tiroide la fetuşi şi sugari depinde de aportul adecvat de iod, care este esenţial pentru dezvoltarea neurocognitivă normală a copilului", spune Elisabeta N. Pearce, autorul studiului.

Experţii spun că mai mult de 2.2 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de o lipsă de iod şi aceasta este o cauză majoră a retadului mental la copii. Pe parcursul ultimelor trei decenii, consumul de iod la femeile de vârstă fertilă a scăzut la jumătate, multe dintre ele indicând un deficit enorm de această substanţă.

"Chiar şi un deficit mediu de iod afectează negativ dezvoltarea congnitivă a copiilor. Cantitatea medie de iod în polivitamine fluctua şi nu corespundea cu marcajul", spune Dr. Pierce. "Polivitaminele pentru femeile gravide, care conţin iodură de potasiu s-au dovedit a fi cele mai bune".

Cercetătorii sugerează ca producătorii de multivitamine să garanteze conţinutul de iod în conformitate cu recomandările şi să utilizeze iodura de potasiu, care include 76% iod. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment