Infecţia sânului (mastita) se întâlneşte de obicei la femei în primele zile sau săptămâni de alăptare. Microbii pătrund în ţesuturile sânului prin micile fisuri ale pielii provocate de suptul copilului. La început sânul este dureros (mai ales cu ocazia suptului), roşu, umflat şi fierbinte.

Dacă nu se tratează în această fază, infecţia se agravează, sânul „coace" şi se transformă în abces (mastită supurată).

Primul ajutor. În prima fază se vor trata fisurile. Aplicarea compreselor reci şi a pungii cu gheaţă combat durerea şi evoluţia spre abces. Surplusul de lapte se elimină, sau se aspiră. Înainte şi după ce a supt copilul, sânii se dezinfectează cu glicerină boraxată sau acid boric 3% ori cu spirt sanitar, apoi se ung cu unguente cu antibiotice. În lipsa acestora se va şterge bine vârful sânului cu comprese de tifon, cu vată sau cu bucăţi de cârpe fierte şi răcite.

Apariţia frisoanelor şi febrei arată că infecţia se transformă în abces şi se va consulta medicul pentru tratament cu antibiotice sau tratament chirurgical. În nici un caz nu i se va da sugarului să sugă din sânul cu abces, deoarece laptele este amestecat cu puroi şi există riscul de a se îmbolnăvi copilul.

Prevenirea mastitei se realizează prin măsuri de igienă a sânului. Chiar înainte de naştere, femeia va trebui să facă masaje uşoare ale sfârcului sânului în ideea de a-i întări pielea şi muşchii locali. Nu se vor atinge sânii cu mâinile nespălate, iar unghiile vor fi tăiate scurt şi şlefuite.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment