Medicii-stomatologi spun ca copiii au probleme cu dantura la varste tot mai fragede. De vina sunt factorii ereditari si educatia venita din partea parintilor.

Tot mai multi stomatologi ii sfatuiesc pe parinti sa mearga cu copilul la dentist chiar inainte de implinirea varstei de un an, pentru a supraveghea cum se dezvolta mandibula si maxilarul, dar si pentru evitarea unor probleme ce pot aparea in cresterea danturii.

Cariile la copii pot aparea si de la varsta de un an, pentru ca micutii adorm cu biberonul in gura in timp ce beau lichide indulcite. Din aceasta cauza, se recomanda ca parintii sa evite alimentatia in timpul noptii, aceasta fiind cea mai nociva. In plus, mama trebuie sa spele gingiile si dintii cu o compresa curata dupa fiecare masa.

In ultimul timp, tot mai multi copii au carii, ce sunt o consecinta a unui consum excesiv de dulciuri, igienei necorespunzatoare si alimentatiei sarace in calciu. Dulciurile mancate intre mese cresc riscul aparitiei cariilor. Corect ar fi ca parintele sa ii dea desert copilului imediat dupa masa principala, pentru ca apoi sa se poata spala pe dinti.

Trebuie evitate acele deserturi lipicioase, care stagneaza mai mult timp pe suprafata dentara: caramele, bomboane, dropsuri. Insa, dincolo de acesti factori externi, unele afectiuni stomatologice sunt mostenite genetic, alimentatia mamei din timpul sarcinii avand un rol destul de important in prevenirea lor.

Toti parintii trebuie sa-i obisnuiasca pe cei mici cu periajul danturii de doua ori pe zi, iar in alimentatie trebuie incluse cat mai multe lactate, care contribuie semnificativ la cresterea dintilor.

Specialistii recomanda parintilor sa mearga cu copilul la control o data la sase luni, pentru familiarizarea acestuia cu medicul si aparatura medicala.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment